Ξαναρχίζουν οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία στις 15 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής η βρετανική κυβέρνσηη εξέδωσε μία λίστα με τις χώρες για τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγει τα σύνορά του από τις 10 Ιουίου χωρίς την καραντίνα των 14 ημερών. Σε αυτήν τελικά συμπεριλήφθηκε και η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές πληροφορίες την ήθελαν στην «κόκκινη λίστα».

https://cdn.flash.gr/wp-content/uploads/2020/07/heathrow_airport272020-768x512.jpg

Μάλιστα το πρωί εκείνης της ημέρας μιλώντας στο BBC ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαρπς, είχε θέσει θέμα αμοιβαιότητας σχετικά με την απαγόρευση που διατηρούσε εν ισχύ η Ελλάδα για τις πτήσεις από τη Βρετανία. «Η αμοιβαιότητα δεν μπορεί να έρθει πριν από τις 15 Ιουλίου για την Ελλάδα και αυτό είναι θέμα για την ίδια την Ελλάδα» είχε πει για να διαψευστεί ωστόσο από την επίσημη λίστα λίγες ώρες αργότερα.

Η συμπερίληψη της Ελλάδας στη «λευκή λίστα» ήρθε έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν και αφού από ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί σχετικά άμεσα η άρση της απαγόρευσης απευθείας πτήσεων τόσο για τη Βρετανία όσο και για τη Σουηδία.

Ωστόσο, για την περίπτωση της Σουηδίας σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως οι αρχές παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα λάβουν τις αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξή τους.

Τουρισμός Ρόδος Σουηδία: Τραγελαφικές στιγμές στη σουηδική πτήση – Πανηγύριζε ο πιλότος [vid]

Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι από 1/7 επιτρέπεται η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της Ε.Ε..

Πρόκειται για πολίτες από:

  • Χώρες Σένγκεν
  • Τις συνδεδεμένες με τη Ζώνη Σένγκεν χώρες, δηλαδή την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν
  • Βουλγαρία
  • Κροατία

Επίσης:

  • Κύπρο
  • Ρουμανία
  • Ιρλανδία
  • Ηνωμένο Βασίλειο

Επιπλέον, συνεχίζει να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα.

Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων».