Οξύτατες αντιδράσεις πυροδοτεί το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω ομοβροντίας επικρίσεων από την αντιπολίτευση ότι φέρει «χουντικό» αποτύπωμα καθώς περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση, σε βαθμό που αγγίζει την ακύρωσή του.

Οι διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα στην αστυνομία να αποφασίζει ποιος μπορεί να διαδηλώνει, αλλά και να διαλύει διαδηλώσεις κατά τη διάρκειά τους. Προβλέπουν το ιδιώνυμο για συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση και αστική ευθύνη του «διοργανωτή» για ζημιές που ενδεχομένως γίνουν κατά τη διάρκεια μιας κινητοποίησης.

Μεταξύ άλλων έχουν προγραμματιστεί:

Την Τρίτη 7/7, στις 7:00 μ.μ., προγραμματίζεται διαδήλωση από συλλογικότητες και οργανώσεις στα Προπύλαια με σύνθημα «Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας – Ούτε σκέψη για απαγόρευση των διαδηλώσεων!». Στην πορεία μάλιστα έχει δηλώσεις πως θα συμμετέχει και ο ΜεΡΑ 25 με τον Γιάνη Βαρουφάκη και άλλους βουλευτές.

Μία ημέρα μετά, την Τετάρτη 8/7, τα συνδικάτα του δημοσίου τομέα καλούν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή, στις 11:30 π.μ.

<a href='https://www.flash.gr/tag/adedu' title='ΑΔΕΔΥ'>ΑΔΕΔΥ</a> Πετρόπουλος: “Θέλουν να καταργήσουν τις διαδηλώσεις και να μας γυρίσουν 50 χρόνια πίσω”

Με το σύνθημα «οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά», η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβερνηση ότι με το νομοσχέδιο δυναμώνει την καταστολή, κάτι στο οποίο, όπως σημειώνει, συνεισέφεραν οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ πρόκειται για ένα «χουντικής έμπνευσης νόμο» που «προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος».

Επιπλέον, συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ, το νομοσχέδιο εμφανίζει τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει «εγκληματικό» και «επικίνδυνο», ενώ υπαγορεύει κανόνες για τους χώρους συγκέντρωσης, τις συνθήκες πραγματοτοποίησης (γνωστοποίηση στις αρχές) και το περιεχόμενο, βάζοντας παράλληλα απαγορεύσεις ανάλογα με το σκοπό και τον αριθμό των συγκεντρωμένων. Όλα αυτά, καταλήγει, οδηγούν στη διεύρυνση των εξουσιών της αστυνομίας και τη νομιμοποίηση της καταστολής.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, είναι παραπλαντική η απόδοση της ευθύνης για το κλείσιμο των καταστημάτων στις διαδηλώσεις, δεδομένων των κοινωνικών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που οδηγούν συνεχώς σε νέα λουκέτα, με ή χωρίς διαδηλώσεις.

Τέλος, το Συμβούλιο καλεί «τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν μαζικά το «παρών» στις συγκεντρώσεις, στα συλλαλητήρια και στις πορείες για να υπερασπιστούν τους αγώνες του.

Τέλος, την Πέμπτη 9/7, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση εργατικών σωματείων και φορέων, στις 7μ.μ. στα Προπύλαια και αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις