Μετά από θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πορτογαλική Vogue αποφάσισε να αποσύρει από την κυκλοφορία ένα από τα εξώφυλλα του τεύχους Ιουλίου Αυγούστου.  Με τίτλο “The Madness Issue” το εξώφυλλο έδειχνε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο με μια γυναίκα να κάθεται γυμνή σε μια μπανιέρα, καθώς δύο νοσοκόμες ντυμένες με παλαιού τύπου στολές ρίχνουν νερό στο κεφάλι της. Η φωτογραφία είναι καλλιτεχνική, δηλαδή έγινε από επαγγελματία φωτογράφο και έχει πρωταγωνιστές μοντέλα, ενώ συνοδεύεται από ρεπορτάζ για τις ψυχικές ασθένειες με συνεντεύξεις γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων και άλλων ειδικών.

Το συγκεκριμένο εξώφυλλο δέχτηκε τα «πυρά»από ανθρώπους που ευαισθητοποιούνται στο θέμα της ψυχικής υγείας, με το περιοδικό να δέχεται ένα δημόσιο κατηγορώ για έλλειψη ευαισθησίας για τη στερεοτυπική και ξεπερασμένη απεικόνιση της ψυχικής ασθένειας.

Έτσι η Vogue Portugal ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει την εικόνα και θα ζητήσει συγνώμη. «Σε τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η ψυχική υγεία δεν μπορούμε να είμαστε διχασμένοι» αναφέρει ανάρτηση στον λογαριασμό του περιοδικού στο Instagram που δημοσιεύθηκε λίγες μέρες μετά την κοινοποίηση του εξωφύλλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αρχικά η Vogue υπερασπίστηκε το εξώφυλλο με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το περασμένο Σάββατο, στην οποία έλεγε: «Αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του ζητήματος της ψυχικής υγείας και η πρόθεσή μας, μέσα από την οπτικοποίηση, είναι να ρίξουμε φως σε κάποια σημαντικά ζητήματα του σήμερα».

«Πέρασα χρόνο σε μια ψυχιατρική μονάδα. Ήμουν τρομοκρατημένη όταν πήγαινα εκεί, κυρίως λόγω του στίγματος που ακολουθεί αυτά τα θεραπευτήρια. Είναι ένα συναίσθημα που κανείς δεν πρέπει να νοιώθει. Σας παρακαλώ, μην χρησιμοποιείτε τέτοιες εικόνες για “μόδα”», έγραψε μια χρήστης του Twitter.

Μια άλλη έγραψε: «Το να υιοθετείς την προκλητική εικόνα μιας γυναίκας που μοιάζει τρομερά ευάλωτη στα χέρια του νοσηλευτικού προσωπικού, είναι επιβλαβές. Ακούστε τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε ψυχιατρική φροντίδα και αποσύρετε αυτή την εικόνα. Έχετε κοινωνική ευθύνη».

Το μοντέλο του συγκεκριμένου  εξωφύλλου, είναι η Σιμόνα Κιρτσερόβα η οποία υποστήριξε από τον λογαριασμό της στο Instagram ότι για εκείνη είναι πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα της γιατί ως νοσοκόμες φωτογραφήθηκαν η μητέρα της και η γιαγιά της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις