Ένα νέο δεύτερο κύμα κορονοϊού αναμένουμε ακόμα και τον Αύγουστο, αν ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων συνεχίσει με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Αυτό εκτίμησε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού. Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdowns στα νησιά. Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;».

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι τα 50 κρούσματα της Πέμπτης: «χτυπάνε όχι ένα, αλλά πολλά καμπανάκια». Ο κ. Λαζανάς ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων μιλώντας για καθολικούς ελέγχους και «διαβατήρια υγείας» σε όλες τις πύλες εισόδου, αλλά και στον γενικό πληθυσμό σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι «μικτό».

«Επειδή δεν μπορεί η χώρα να ζήσει χωρίς τουρίστες, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να είναι ακίνδυνοι. Το πρώτο θέμα για τους τουρίστες είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου. Είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα επιθυμούσαμε να γίνεται καθολικός έλεγχος όχι μόνο στα χερσαία σύνορα, αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου. Θα επιθυμούσαμε να υπήρχε ένα διαβατήριο υγείας. Με τους τουρίστες που έρχονται και μπορεί να είναι θετικοί και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί, αλλά μεταδίδουν, πηγαίνουν σε κάποιο μέρος, δεν κάθονται το 24ωρο που απαιτείται μέσα, διασπείρουν ενδεχομένως στην κοινότητα και εκεί υπάρχει το πρώτο πρόβλημα με τα εισαγόμενα», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

Σχετικά με τα πανηγύρια

Ο λοιμωξιολόγος κ. Λαζανάς επικεντρώθηκε και στο δεύτερο, όπως είπε, πρόβλημα της Ελλάδας σχετικά με τα διάσπαρτα κρούσματα. Εξέφρασε την αντίθεσή του για τα πανηγύρια σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται. Παράλληλα, δήλωσε αντίθετος στην κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας, αλλά και στην «απελευθέρωση» του αριθμού ατόμων ανά τραπέζι. Κατέληξε, δε, πως οι αποστάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές: «Εφόσον δεν έχουμε εμβόλια, φάρμακα, είναι αναγκαία η πρόληψη. Τήρηση των αποστάσεων στα 1,5-2 μέτρα».

Γώγος: Κρίσιμες οι επόμενες δύο μέρες

Ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στην εκπομπή Επικοινωνία της ΕΡΤ για την επιδημιολογική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα με την αύξηση των κρουσμάτων.

«Αυξήθηκαν και τα εισαγόμενα και τα γηγενή, τα ορφανά κρούσματα. Αυτό δημιουργεί μια επικινδυνότητα που πρέπει να την δούμε στις προσεχείς δυo τρεις μέρες και αν χρειαστεί να παρθούν κάποια νέα μέτρα και ενδεχομένως να γυρίσουμε σε κάποιες πρότερες καταστάσεις. Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, αλλά πρέπει να προλαβαίνουμε, όχι να κυνηγάμε τον ιό. Σωστά μπαίνουμε σε διαδικασίες επαγρύπνησης, γιατί αν αυτό συνεχιστεί, θα έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο κ. Γώγος.

«Είχα αναφερθεί στον αριθμό 50 ως όριο για τα ημερήσια κρούσματα και στην παρουσία πολλών κρουσμάτων στην κοινότητα, διασπαρμένων στα αστικά κέντρα ή στα νησιά ή οπουδήποτε, για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Αυτήν την στιγμή τα περισσότερα κρούσματα είναι τα εισαγόμενα από τον τουρισμό, τα οποία είναι ελεγχόμενα και περιορίζονται σε καραντίνες», εξήγησε ο καθηγητής.

«Επίσης είναι τα κρούσματα τα περιοχικά, όπως είναι στην Ξάνθη κλπ. Υπάρχει μια μικρή αύξηση, πραγματικά πολύ μικρή όμως, που σχεδόν δεν επηρεάζει ακόμα ούτε καν αυτό το R.

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει να κάνει πιο πολύ με τη μεγάλη χαλάρωση που υπάρχει. Τα μέτρα που παίρνει ο πληθυσμός έχουν χαλαρώσει υπερβολικά, και αν τα συνδυάσει κανείς με την εισαγωγή κρουσμάτων λόγω του τουρισμού, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική καταστροφή. Γι’ αυτό πρέπει εγκαίρως να επανεκτιμούμε την κατάσταση και αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα.

Χρειάζεται επαγρύπνηση για την αναχαίτιση εισαγωγής κρουσμάτων από τα βόρεια χερσαία σύνορά μας, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης των βαλκανικών χωρών. Ήδη περιορίστηκαν και σταμάτησε η εισαγωγή τουριστών από τη Σερβία. Παρακολουθούμε στενά Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία. Γίνονται πλέον 90-100% τεστ στην περιοχή από όπου εισέρχονται οι τουρίστες, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα του τι γίνεται.

Στις πτήσεις τα αποτελέσματα είναι σχετικά καλά, δηλαδή είναι κάτω από πέντε στα χίλια τα εισαγόμενα κρούσματα, που είναι το όριο ασφαλείας. Έχουμε 3-4 αυτή τη στιγμή, κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι τα μέτρα περιορισμού του κόσμου εκεί που γίνονται συναθροίσεις να είναι πάρα πολύ αυστηρά, για να μην αποτελέσουν σημεία έκρηξης, ένα κρούσμα σε μια τέτοια συνθήκη μπορεί να φέρει εκατό κρούσματα», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.