Πρόσθετα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα εξής μέτρα τα οποία στοχεύουν κυρίως στις αφίξεις απο γειτονικές βαλκανικές χώρες:

  • 1. Από την προσεχή Τρίτη (14/7) από τις 6:00 το πρωί, όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους  από τον Προμαχώνα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν.
  • 2. Παραμένει σε ισχύ η συμπλήρωση του υποχρεωτικού εντύπου PLF. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης περιορίζεται σε 24 από 48 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
  • 3. Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Πάνω από 300 έλεγχοι σε όλη τη χώρα μέχρι την Κυριακή.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση. Το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών». Επέμεινε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, εξέφρασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη σύσκεψη μετείχαν: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γ.γ Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο γ.γ Δημόσιας Υγείας Πρόληψης και Εθελοντισμού Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γ.γ Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο διευθυντής γραφείου πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο επίκουρος Καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Χαμπίδης.


Προμαχώνας: Τουλάχιστον 25 θετικά κρούσματα από Βουλγαρία και Ρουμανία

Διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των εισαγόμενων κρουσμάτων του Covid-19. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν τουρίστες που μπήκαν σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, στην χώρα μας, από τον Προμαχώνα, είναι θετικά σε τουλάχιστον 25 τουρίστες. Μάλιστα, υπεύθυνοι του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που πραγματοποιεί επιτόπου τους ελέγχους, αναφέρουν ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί όσο θα βγαίνουν τα αποτελέσματα των τεστ.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα»

Ένα νέο δεύτερο κύμα κορονοϊού αναμένουμε ακόμα και τον Αύγουστο, αν ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων συνεχίσει με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Αυτό εκτίμησε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού. Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdowns στα νησιά. Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;».

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι τα 50 κρούσματα της Πέμπτης, 9 Ιουλίου: «Χτυπάνε όχι ένα, αλλά πολλά καμπανάκια». Ο κ. Λαζανάς ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων μιλώντας για καθολικούς ελέγχους και «διαβατήρια υγείας» σε όλες τις πύλες εισόδου, αλλά και στον γενικό πληθυσμό σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι «μικτό». (διαβάστε αναλυτικά)