«Αν πρόκειται να προσπαθήσεις, πήγαινε μέχρι το τέλος. Αλλιώς, ούτε να ξεκινήσεις». Αυτά τα έγραψε μέσα στη σοφία του ο Τσαρλς Μπουκόφσκι προτρέποντας όσους βρεθούν βουτηγμένοι σε δυσκολίες να αντέξουν, έχοντας λάβει σκληρές αποφάσεις. «Δεν πρέπει να το βάζεις κάτω»: Αυτό μου είπε ο Λεωνίδας Κουρσούμης, μιλώντας για την καραντίνα που εκ των πραγμάτων πήγε πολύ πίσω το εγχείρημα του, το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων.

«Τα πράγματα ήταν δύσκολα. Μείναμε τρεις άνθρωποι με 600 ευρώ. Δεν ξέραμε πώς να τα καταφέρουμε. Είχαμε κάποια ενοίκια. Πώς θα ζήσουμε τρεις άνθρωποι με 600 ευρώ; Κι όμως τα καταφέραμε. Τα μοιράσαμε στα τρία και τα καταφέραμε. Αυτό έμαθα από το διάστημα της καραντίνας. Ποτέ δεν πρέπει να το βάζεις κάτω». Δίπλα μου έχω τον υπέροχο Λεωνίδα Κουρσούμη. Βρισκόμαστε στην αυλή ενός παρατημένου νεοκλασικού στη γωνία Αριστοτέλους και Σμύρνης 4, λίγους δρόμους κάτω από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων, λίγα μέτρα νοτίως της πλατείας Βικτωρίας.

Η αυλή του νεοκλασικού καθαρίστηκε και είναι σχεδόν έτοιμη για να υποδεχθεί το μπαζάρ βιβλίου που θα οργανώσει εκεί το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων, με εκκίνηση αυτό το Σαββατοκύριακο και λειτουργία κάθε Σαββατοκύριακο για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ.

Περί τα 4.000 βιβλία θα βρίσκονται εκεί, το καθένα με κόστος στα 2 ευρώ. Ο Λεωνίδας Κουρσούμης μαζί με τους δύο συνεργάτες του θα υποδέχονται τον κόσμο με αγάπη για το βιβλίο και ένα δροσιστικό ρόφημα (αναψυκτικό ή νερό) στην ωραία αυτή αυλή, που τους παραχωρήθηκε από τον κ. Φάνη Μάνο -ο οποίος διαχειρίζεται το κτίριο για λογαριασμό φιλικού ζεύγους- προκειμένου να του δώσει πνοή το όμορφο εγχείρημα του Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων.

Ο Λεωνίδας είναι αισιόδοξος: «Στο εσωτερικό του νεοκλασικού – στο μέλλον- θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αίθουσα τέχνης». Και τα σχέδια άλλωστε δεν τελειώνουν, όσο ο ίδιος και οι άλλοι δυο πρώην άστεγοι στέκονται στα πόδια τους κι αντέχουν. Το Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει -κι επισήμως- το πρώτο Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων στου Γκύζη. Τα πάντα ήταν έτοιμα, αλλά ας όψεται ο κορονοϊός. Παράλληλα, η αποθήκη στην Πειραιώς παραμένει σε λειτουργία, κόσμος πάει συνέχεια και δωρίζει βιβλία και άλλα αγαθά, ενισχύοντας το εγχείρημα. Με τα λεφτά από αυτό, τρεις άνθρωποι έχουν κατορθώσει -σιγά σιγά- να βγουν από την κόλαση της αστεγίας, να πατήσουν και πάλι στα πόδια τους και -κυρίως- να ζουν με αξιοπρέπεια. Τι πιο σημαντικό;

Ο Λεωνίδας Κουρσούμης είναι ο άνθρωπος που μια ανάσα πριν τα 70 του χρόνια μπήκε στην κόλαση της αστεγίας. Έζησε δύσκολες στιγμές, σήκωσε όμως κεφάλι και παλεύει για τον εαυτό του και τους άλλους. Στις 16 Μαρτίου του 2019 ξεκίνησε με το πρώτο μπαζάρ στην Πειραιώς, από το απόλυτο μηδέν, και -15 μήνες μετά- συνεχίζει με το ίδιο σθένος. Η προσπάθεια του έχει αναγνωριστεί από χιλιάδες συμπολίτες μας, ενώ ο ίδιος έλαβε -τον περασμένο Ιανουάριο- το βραβείο “Μάθημα Ζωής” από το Σύλλογο “Μαζί για το Παιδί”.

Αυτό που κρατάω, εκ νέου, από τον Λεωνίδα Κουρσούμη είναι η σεμνότητα, η ταπεινοφροσύνη και συνάμα η πίστη του στην προσπάθεια αυτή. Κρατάω και τη φράση: «Δεν πρέπει να το βάζεις κάτω». Μια φράση μάθημα ζωής για όλους…

INFO

Το bazaar θα πραγματοποιηθεί στο νεοκλασικό της οδού Σμύρνης 4 και Αριστοτέλους. Θα είναι ανοιχτό το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουλίου από τις 12:00 έως τις 20:00. Τα έσοδα έχουν σκοπό να στηρίξουν την προσπάθεια για τη λειτουργία και τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας καθώς και την εγκατάσταση και μεταστέγαση στο μόνιμο χώρο ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται τρεις πρώην άστεγοι συνάνθρωποι μας.

Εικόνες από νεοκλασικό όπου θα φιλοξενηθεί το bazaar