Πιο κοντά χρονικά τοποθετούν οι επιστήμονες της υγείας το – αναπόφευκτο όπως όλα δείχνουν – δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας να έρθει και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdown.

Συνέχιζε, λέγοντας, πως: «Τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα. Οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να μην κάνουν πανηγύρια φέτος» και έσπευσε να τονίσει πως είναι ανάγκη να τηρούνται όλα τα μέτρα «για να απομακρύνουμε το δεύτερο κύμα» σημειώνοντας ότι «το πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα δεν είναι φυσικό γεγονός, εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά».

Για τον κ. Βατόπουλο ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα «ορφανά» κρούσματα που καταγράφονται, καθώς αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής επισήμανε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση στον Βορρά, στα Βαλκάνια». Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου τουριστών από χώρες όπου τα κρούσματα θα αυξηθούν σημαντικά. Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε πως ο εντοπισμός των κρουσμάτων από το εξωτερικό δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης που εφαρμόζει η Ελλάδα λειτουργεί.

Γώγος: Πλέουμε πάνω στο δεύτερο κύμα

Παρόμοια είναι και η άποψη του λοιμωξιολόγου Χαράλαμπου Γώγου. Ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ είπε χαρακτηριστικά «πως πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα του κορονοΐού» επισημαίνοντας πως εμφανώς δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης στη χώρα (μάσκες κλπ). Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Νίκος Σύψας, λέγοντας πως οι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού είναι στα πανηγύρια και τα μπαρ, τονίζοντας πως εντός των δύο εβδομάδων θα φανεί πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Ο ίδιος έσπευσε να σχολιάσει πως η απαγόρευσή τους είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Τέλος, σημειώνεται πως ως απόρροια των τελευταίων γεγονότων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κορονοϊό.