Ανακαλεί μέλι ο ΕΦΕΤ, που διαφημιζόταν ως προϊόν από άνθη και βότανα, ενώ βρέθηκε να είναι νοθευμένο με αμυλοσιρόπιο. Όπως ανακοινώθηκε, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με την Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας – Τμήμα Α’ που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντος το οποίο, επισημαίνεται ως μέλι από άνθη και βότανα, ενώ βρέθηκε να είναι νοθευμένο με αμυλοσιρόπιο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για μέλι με την εμπορική ονομασία «Καλημέρα… με μέλι» σε γυάλινη κλειστή συσκευασία 500 γραμμαρίων, με αριθμό παρτίδας L250619 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 25/06/2022, το οποίο συσκευάζεται στην ΕΕ για την ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΡΑ ΚΩΝ/ΝΑ (Λεωφ. Καραμανλή 22, Θεσσαλονίκη). Το προϊόν διακινήθηκε από την επιχείρηση ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤ. ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΡΑ, Εμπόριο φυσικού μελιού και ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, 14ο χλμ ΠΕΟ Θεσσαλονίκης-Καβάλας, Λαγυνά Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω μη κανονικό/νοθευμένο προϊόν, από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Επικίνδυνο το αμυλοσιρόπιο

Βρίσκεται σχεδόν στις περισσότερες επεξεργασμένες τροφές, γλυκά και αναψυκτικά καθώς είναι το αγαπημένο –και φθηνό– πολυεργαλείο της βιομηχανίας τροφίμων. Όμως κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα, αποκαλύφθηκε πως το αμυλοσιρόπι, το υγρό παράγωγο από άμυλο καλαμποκιού (corn syrup) που χρησιμοποιείται ευρύτατα ως γλυκαντικό υποκατάστατο ζάχαρης, είναι στην πραγματικότητα… τοξικό, αφού σε πειράματα με θηλυκά ποντίκια συντόμευσε τη διάρκεια ζωής και έκοψε τον ρυθμό αναπαραγωγής τους.

Η σχετική έρευνα είναι η πρώτη που διαφοροποιεί τις επιπτώσεις του μίγματος φρουκτόζης-γλυκόζης στο αμυλοσιρόπιο και της επιτραπέζιας ζάχαρης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, θηλυκά ποντίκια που τρέφονταν με τροφή η οποία περιείχε θερμιδικό φορτίο από μονοσακχαρίτες (υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στο αμυλοσιρόπιο) εμφάνισαν θνησιμότητα κατά 1,87 φορές υψηλότερη από τα αντίστοιχα πειραματόζωα που έπαιρναν τροφή με θερμιδικό φορτίο από σακχαρόζη ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής των πρώτων μειώθηκε κατά 26,4% εν σχέσει με τα ποντίκια που έτρωγαν απλή ζάχαρη. Τα αρσενικά ποντίκια δεν παρουσίασαν διαφορές για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι και τα δύο είδη ζάχαρης τους κάνουν κακό.

Όσον αφορά τους ανθρώπους, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ιδίως στις γυναίκες, από την αυξημένη κατανάλωση αμυλοσιροπίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις