Θέση υπέρ της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε κλειστούς χώρους πήρε ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό για θέματα κορονοϊού, έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook τα εξής: «Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους πρέπει να είναι υποχρεωτική». Με αυτή του τη θέση ο κ. Μόσιαλος συντάχθηκε στο πλευρό μιας σειράς λοιμωξιολόγων που εδώ και μέρες εκπέμπουν αυτό το μήνυμα προς την κυβέρνηση αναφορικά με τις μάσκες. Στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για τα μέτρα που απαιτούνται με φόντο την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ωστόσο επιπλέον απόφαση για μάσκες δεν ελήφθη, παρά μόνο για σαρωτικούς ελέγχους σε όλα.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας συζήτησε επίσης για το αν θα πρέπει να αλλάξει η χρήση της μάσκας. Παρότι πριν από λίγες μέρες καταργήθηκε η χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα, είναι πιθανό το μέτρο αυτό να επανέλθει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς και δημόσιους χώρους. Άλλωστε, έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι που είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα δεν την τοποθετούν σωστά. Πολλοί την τοποθετούν στο πηγούνι, επειδή δεν βολεύονται λόγω ζέστης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μη σωστή χρήση της μάσκας δεν έχει κανένα αποτέλεσμα προστασίας.


Οι επιστήμονες ζήτησαν και τη συνδρομή των ελεγκτικών αρχών ώστε να γίνονται εντατικότεροι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας.

«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του», είπε ο πρωθυπουργός στην έκτακτη σύσκεψη και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις». Επεσήμανε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τεστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέλθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού, εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Διαβάστε Αναλυτικά.

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Τετάρτη 15/7/2020

Τα κρούσματα

«Σήμερα ανακοινώνουμε 27 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3910, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες. 1051 (26.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2024 (51.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ», σημειώνει σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

«Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», προσθέτει.

Αναλυτικότερα:

– τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής

– πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

– .ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πάρου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις