Η άδεια μητρότητας είναι πολύ σημαντική για τους νέους γονείς, ώστε να έχουν όσο γίνεται περισσότερο χρόνο για να επικοινωνήσουν με το νεογέννητο μωρό τους. Όπως τονίζουν οι ψυχολόγοι και οι παιδίατροι, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες, η φροντίδα του βρέφους είναι κάτι που απαιτεί αρκετό χρόνο και η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ νέων γονιών και μωρού το διάστημα αυτό, είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Αυτοί είναι οι λόγοι που έχει θεσπιστεί και η άδεια μητρότητας, η άδεια δηλαδή που δικαιούται να πάρει μία νέα μητέρα μετά τον ερχομό του μωρού της.

Πόσες μέρες άδειας όμως δικαιούνται οι νέοι γονείς ανά χώρα; Οι διαφορές είναι μεγάλες και σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα που δίνεται σε μαμάδες και μπαμπάδες θα σας εκπλήξει.

Μεγάλη Βρετανία

Στη Μεγάλη Βρετανία κάθε νέα μαμά μπορεί να πάρει δεκαπέντε ημέρες άδειας, ενώ είτε η νέα μαμά, είτε ο νέος μπαμπάς 350 ημέρες επιπλέον. Συνολικά οι ημέρες που που δίνονται στους νέους γονείς είναι 365.

Σουηδία

Στη Σουηδία οι νέες μητέρες δικαιούνται 180 ημέρες άδεια μητρότητας, ενώ οι μπαμπάδες 60.

Κροατία

Η Κροατία είναι η χώρα που χορηγεί τις περισσότερες μέρες άδειας στις νέες μητέρες. Κάθε νέα μαμά μπορεί να πάρει 410 ημέρες, δηλαδή πάνω από έναν χρόνο και για τους πρώτους έξι μήνες, το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού της.

Καζακστάν

Στο Καζακστάν οι νέες μητέρες δικαιούνται 126 ημέρες άδειας και εφόσον υπάρξουν επιπλοκές κατά τον τοκετό ή γεννήσει δίδυμα ή περισσότερα μωρά, το διάστημα αυτό παρατείνεται κατά δέκα εβδομάδες. Επιπλέον, οι μητέρες δικαιούνται άδεια για να προσέχουν το μωρό τους μέχρι αυτό να γίνει τριών ετών.

Φινλανδία

Στη Φινλανδία, η άδεια μητρότητας ανέρχεται στις 126 ημέρες. Αντί της άδειας μητρότητας, οι νέες μητέρες μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο βρεφονηπιακό σταθμό ή να προσλάβουν baby sitter η οποία θα πληρώνεται από το κράτος.

Πορτογαλία 

Και οι δύο γονείς δικαιούνται 120 ημέρες άδεια. Μάλιστα οι μπαμπάδες βάσει νόμου, πρέπει να πάρουν τουλάχιστον πέντε ημέρες και κάθε παράβαση διώκεται νομικά.

Γαλλία

Οι νέες μητέρες στη Γαλλία δικαιούνται 112 ημέρες άδεια μητρότητας, οι οποίες μπορούν και να μοιραστούν πριν και μετά τον τοκετό (δύο μήνες πριν τον τοκετό και δύο μήνες μετά).

Κίνα

Στην Κίνα η άδεια μητρότητας εξαρτάται από την ηλικία της μητέρας. Μία νέα μαμά μπορεί να πάρει από 90 ημέρες άδεια μέχρι 120. Όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο περισσότερες μέρες δικαιούται.

Ισλανδία

Στην Ισλανδία υπάρχει η λεγόμενη «3-3-3» φόρμουλα: Τρεις μήνες δίνεται άδεια στη νέα μαμά, τρεις μήνες στο νέο μπαμπά και τρεις μήνες μοιράζονται μεταξύ των δύο γονέων.

Ινδία

Στην Ινδία η άδεια μητρότητας είναι από 84 έως 182 μέρες. Οι μέρες που δικαιούται κάθε μητέρα εξαρτώνται από τον αριθμό των παιδιών που έχει. Το παράδοξο είναι ότι οι περισσότερες μέρες δίνονται εάν έχει ένα ή δύο παιδιά και λιγότερες εάν έχει από τρία και πάνω.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στο Ντουμπάι η άδεια μητρότητας εξαρτάται από τη δουλειά της νέας μητέρας. Εάν εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία δικαιούται 45 ημέρες άδειας, ενώ εάν δουλεύει σε κάποιον κρατικό φορέα, οι μέρες αυξάνονται στις 90.

Με πληροφορίες από brightside.me

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις