Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι τρεις συλληφθέντες, που βρέθηκαν στα χέρια των αρχών προ δύο ημερών, μετά από την αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας. Αφού απολογήθηκαν ενώπιον του ανακριτή, αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι με τους εξής περιοριστικούς όρους: Να μην συμμετέχουν σε καμία διαδήλωση, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση τους, αλλά και να μην επισκέπτονται τα Εξάρχεια. Επίσης απαγορεύεται η έξοδός τους από τη χώρα και πρέπει να παρουσιάζονται στο Α.Τ. δύο φορές τον μήνα.

Οι τρεις κατηγορούνται για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα. Η εκδοχή της Αστυνομίας μιλούσε για συμμετοχή των συλληφθέντων σε ομάδα που πετούσε πέτρες και αντικείμενα προς τους αστυνομικούς έξω από την ΑΣΟΕΕ και κατοχή εκρηκτικής ύλης. Αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφοι, που βρέθηκαν επί τόπου υποστηρίζουν ότι οι προσαγωγές ήταν αναίτιες και πως υπήρξε αδικαιολόγητη βία από την πλευρά της Αστυνομίας. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, προκύπτει και απο βίντεο από το περιστατικό.Η δικηγόρος, Αντωνία Λεγάκη, εκπρόσωπος των δύο καλλιτεχνών, μιλώντας στην ιστοσελίδα «News 24/7», δήλωσε: «Είναι πρωτοφανής η απόφαση, για παράδειγμα το ένα παιδί εργάζεται στα Εξάρχεια. Έρχεται σε αντίθεση, όχι μόνο με τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του κατηγορουμένου, αλλά και με τη συνταγματικά προβλεπόμενη ευθύνη της Δικαιοσύνης, η οποία εκ του Συντάγματος οφείλει να τα εγγυάται όταν η εκτελεστική εξουσία τα παραβιάζει. Σήμερα, η Δικαιοσύνη, συντασσόμενη απολύτως με την κυβέρνηση, καταργεί ανερυθρίαστα ένα δικαίωμα που κέρδισε ο λαός μας με αίμα και μετά γράφτηκε στο Σύνταγμα ως ανώτατος νόμος. Όλη η Ελλάδα πλέον γνωρίζει μέσα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, την αθωότητα των κατηγορουμένων και την ενοχή της Αστυνομίας. Αλλά για άλλη μια φορά η Δικαιοσύνη ήταν τυφλή μπροστά στα βίντεο αλλά όχι κουφή μπροστά στα κελεύσματα της κυβέρνησης».


Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις συνελήφθησαν την Τετάρτη μετά τη μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας, όταν στελέχη της ομάδας ΔΡΑΣΗ επιτέθηκαν σε διαδηλωτές, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από την ΑΣΟΕΕ αποχωρώντας από τη διαδήλωση.


ΣΥΡΙΖΑ

Αδιανόητη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι υπό τον όρο να μην πηγαίνουν στα Εξάρχεια οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στην Πατησίων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «πρωτοφανείς περιοριστικούς όρους» και «νεκρανάσταση ό,τι πιο οπισθοδρομικού, μετεμφυλιακού και συντηρητικού στοιχείου στη χώρα μας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Αφού πρώτα η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδόν απαγόρευσε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στις διαδηλώσεις υπό το φόβο αντιδράσεων στις πολιτικές της, ήρθε σήμερα και η αδιανόητη για κοινοβουλευτική δημοκρατία απόφαση με τους πρωτοφανείς περιοριστικούς όρους σε δυο νέα παιδιά που πρώτα χτυπήθηκαν και μετά συνελήφθησαν στην πλατεία Bικτωρίας.

Και αυτό, μετά τις επίσημες καταγγελίες πως αστυνομικοί άλλαξαν τις καταθέσεις τους εναντίον των δύο συλληφθέντων, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει ότι οι ίδιοι τους φόρτωσαν ενοχοποιητικά στοιχεία και μολότοφ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την πλήρη ευθύνη για τη νεκρανάσταση ό,τι πιο οπισθοδρομικού, μετεμφυλιακού και συντηρητικού στοιχείου στη χώρα μας.

Θα πάρει τις απαντήσεις του με ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο υπεράσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών, τόσο από τη νεολαία που έχει στοχοποιήσει όσο και από την κοινωνία την οποία τρέμει ως Πρωθυπουργός της μεγαλύτερης ύφεσης μεταπολεμικά».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις