Πρόστιμα καλούνται να πληρώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Star και ΣΚΑΙ για δημοσιοποίηση “εγγράφων της ποινικής διαδικασίας”, δηλαδή του ιατροδικαστικού πορίσματος  για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Συγκεκριμένα ο ΣΚΑΙ είχε παραπεμφθεί για διατάξεις που έχουν σχέση με την “υποχρέωση ακριβούς παρουσίασης γεγονότων», την «υποχρέωση μη υποκατάστασης αστυνομικών και ανακριτικών αρχών» και την «υποχρέωση μη δημοσιοποίησης εγγράφων ποινικής προδικασίας». Για τις ίδιες διατάξεις είχε παραπεμφθεί και το Star.

Στον ΣΚΑΙ επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ για την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, «Μαζί σου» και στο Star πρόστιμο 30.000 ευρώ για την εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη «Αλήθειες με τη Ζήνα». Και οι δύο μεταδόθηκαν τον Νοέμβριο του 2018.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018  ο Ζακ Κωστόπουλος έπεσε νεκρός στο πεζοδρόμιο της οδού Γλαδστώνος μετά από άγριο ξυλοδαρμό. Εγκλωβίστηκε μέσα σε κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια, χωρίς να είσαι σαφές, πώς και γιατί βρέθηκε εκεί. Στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί από το κατάστημα πέρασε μέσα από τη τζαμαρία ενώ παράλληλα, δέχτηκε άγρια χτυπήματα από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και από έναν μεσίτη που διατηρεί γραφείο στην περιοχή.

Στην αρχή προσπαθεί να σπάσει τη γυάλινη πόρτα του καταστήματος με έναν πυροσβεστήρα. Δείχνει να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Στη συνέχεια προσπαθεί να διαφύγει σπάζοντας με το κεφάλι του το κάτω μέρος της βιτρίνας, με άλλους περαστικούς να κοιτάζουν το περιστατικό αμέτοχοι. Εκεί δέχεται έναν καταιγισμό από κλωτσιές από έναν άγνωστο και τον ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Καταφέρνει να βγει και σωριάζεται κάτω. Συνεχίζουν να τον δέρνουν, έως ότου κάποιος προσπαθεί να τους απομακρύνει. Φθάνουν οι άνδρες του ΕΚΑΒ και του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Μόλις εκείνος συνέρχεται κάπως, προσπαθεί να φύγει. Τελικά καταρρέει και συλλαμβάνεται από τους άνδρες της Αστυνομίας. Αλλά ήταν ήδη αργά…

Η δίκη για το θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου έχει οριστεί για τις 21 Οκτωβρίου 2020. Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα καθίσουν ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης που έχουν κατηγορηθεί για την υπόθεση καθώς και οι τέσσερις αστυνομικοί. Στους κατηγορούμενους αποδίδεται το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης. Το δικαστικό συμβούλιο είχε απορρίψει το αίτημα της οικογένειας του ακτιβιστή που ζητούσε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο για τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη.