Άβατο και με εισαγγελική βούλα έγιναν τα Εξάρχεια για τον Αλέξανδρο Τιτικώβ, τον Θωμά Λάλο και έναν ακόμα κατηγορούμενο, οι οποίοι συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν άγρια από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έξω από την ΑΣΟΕΕ μετά την αντιρατσιστική συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Βικτωρίας. Αφού απολογήθηκαν ενώπιον του ανακριτή, αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι με τους εξής περιοριστικούς όρους: Να μην συμμετέχουν σε καμία διαδήλωση, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση τους, αλλά και να μην επισκέπτονται τα Εξάρχεια. Επίσης απαγορεύεται η έξοδός τους από τη χώρα και πρέπει να παρουσιάζονται στο Α.Τ. δύο φορές τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σύλληψη των τριών δεν έγινε καν στα Εξάρχεια.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που σε περιοριστικούς όρους απαγορεύεται η προσέγγιση… των Εξαρχείων. Συγκεκριμένα πριν από δύο χρόνια μετά την πορεία του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 2018 συνελήφθησαν 8 άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων, δύο ήταν ανήλικοι και ένας δήλωσε ότι είναι άστεγος. Στους περισσότερους είχε επιβληθεί και πάλι ο περιοριστικός όρος να μην πλησιάζουν τα Εξάρχεια. Τότε τουλάχιστον τα επίμαχα γεγονότα αφορούσαν όντως την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Τώρα στους συλληφθέντες της ΑΣΟΕΕ επιβλήθηκες ο ίδιος όρος χωρίς να βρίσκονται καν στη ζώνη που όρισε ο ανακριτής.

Το πρωτάκουστο της απόφασης είναι σίγουρα η απαγόρευση συμμετοχής σε διαδηλώσεις μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση τους.

Τα τελευταία χρόνια άλλη μία φορά είχε επιβληθεί ανάλογος περιοριστικός όρος απαγόρευσης σε περιοχή. Τον Ιούλιο του 2014, 29 άτομα συνελήφθησαν για την υπόθεση «Λάκκος Καρατζά», που αφορά στις διώξεις εναντίον μελών του κινήματος ενάντια στο χρυσό και στην οποία κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης κατηγορήθηκαν μεταξύ άλλων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Από τα 29 άτομα που κλήθηκαν να απολογηθούν, στα 7 δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος ενώ στα 22 άτομα επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, όπως κατά περίπτωση, η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η παρουσία στο αστυνομικό τμήμα μια φορά τον μήνα. Σε τέσσερις από αυτούς επιβλήθηκε μάλιστα  η απαγόρευση να προσεγγίσουν τις Σκουριές σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και η απαγόρευση να προσεγγίσουν μεταλλωρύχους σε απόσταση 10 μέτρων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις