“Θετικές και πολύ ενθαρρυντικές οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης”, έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, με άφορμη τις δοκιμές του νέου εμβολίου για τον κορονοϊό που δοκιμάζεται στο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό , Ηλίας Μόσιαλος συμπλήρωσε πως “Μένει να περιμένουμε και τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης σε λίγες εβδομάδες”.


Το εμβόλιο

Το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 ήταν ασφαλές και παρήγαγε ανοσοαπόκριση στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών Όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα των προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων και των ανοσοποιητικών Τ-κυττάρων που στοχεύουν στον ιό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

«Βλέπουμε πολύ καλές ανοσολογικές αντιδράσεις, όχι μόνο για την εξουδετέρωση αντισωμάτων αλλά και για τα Τ-κύτταρα», τόνισε ο Άντριαν Χιλ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης, για να προσθέσει: «Τονώνουμε και τους δύο βραχίονες του ανοσοποιητικού συστήματος».

Το εμβόλιο που παράχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φαίνεται ότι είναι ασφαλές και ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών. Το εμβόλιο, που έχει την ονομασία AZD1222 και αναπτύσσεται από την AstraZeneca και επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή παρενέργεια και προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής που δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το εν λόγω εμβόλιο είναι σε θέση να παράγει αντισώματα που εξουδετερώνουν τον κορονοϊό, αλλά και Τ-λεμφοκύτταρα -κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος-, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι της νόσου Covid-19. Οι δοκιμές έγιναν σε 1.077 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το BBC, τα αρχικά ευρήματα είναι εξόχως θετικά και πολλά υποσχόμενα, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα εάν το εμβόλιο αυτό είναι επαρκές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Το Ηνωμένο Βασίλειο, πάντως, έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις