Το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καταγγέλλει στην κοινή γνώμη την παντελή αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να εφαρμόσει ένα οργανωμένο Εθνικό Σχέδιο για την Παιδική Προστασία και τη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Δυστυχώς ένα θέμα που πρέπει να αφορά όλους τους ανθρώπους και να τυγχάνει υψηλής προτεραιότητας, είναι παραπεταμένο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δημόσια ιδρύματα προστασίας παιδιών, των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας (Κ.Κ.Π.) όλων των Περιφερειών της χώρας να πάσχουν από σοβαρή έλλειψη προσωπικού, κυρίως εξειδικευμένου και επιστημονικού.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί τραγικά προβλήματα στη φροντίδα των φιλοξενουμένων παιδιών και οριακά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως παραμέληση. Το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να αντιληφθεί ότι απαιτείται άμεσα:

  • Να προχωρήσει, χωρίς καμία καθυστέρηση, στην πρόσληψη όλων των  ειδικοτήτων της διεπιστημονικής ομάδας αναδοχής.
  • Να εγκρίνει τους σύγχρονους Οργανισμούς Λειτουργίας των ΚΚΠΠ όλης της χώρας, που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προωθήσει καθώς και να υλοποιήσει το αναλυτικό πρόγραμμα  Αποϊδρυματοποίησης που ανέστειλε η ΝΔ.
  • Να προκηρύξει και να καλύψει όλες τις κενές οργανικές θέσεις των ΚΚΠΠ όλης της χώρας (Κοινωνικών Λειτουργών, λοιπών επιστημόνων και άλλων αναγκαίων ειδικοτήτων)
  • Να σταματήσει τις μετακινήσεις Κοινωνικών Λειτουργών των δομών του ΚΚΠΠ Αττικής και να ανακαλέσει όσες εγκρίθηκαν.

Το θέμα δημοσιοποίησε, με επιστολή του προς την Κυβέρνηση και τα κόμματα και ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) Ν.Π.Δ.Δ. Με τη σειρά του κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να αναδιοργανώσει άμεσα τις ομές ώστε να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα Υπηρεσιών Παιδικής Προστασίας.

Ιδιαίτερα στις δομές του ΚΚΠΠ Αττικής το έλλειμμα σε επιστημονικό προσωπικό είναι πολύ μεγάλο. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να προχωρήσει στην υλοποίηση της προγραμματισμένης από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρόσληψης 13 Κοινωνικών Λειτουργών και 9 Ψυχολόγων, που προβλέπονταν για την υλοποίηση του Σχεδίου Αποϊδρυματοποίησης, προσπαθεί να καλύψει τα κενά με εμβαλωματικές κινήσεις.

Όλα όσα είχε εγκρίνει και δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί από την παρούσα κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, για το μεγάλο θέμα της  Αναδοχής, που θα αντικαθιστούσε την ιδρυματική διαβίωση, και αποτελεί μέχρι σήμερα το προσφιλές επικοινωνιακό ζήτημα του κ. Πρωθυπουργού (το έχει εγκαινιάσει ήδη δύο φορές με φανταχτερές εκδηλώσεις)  δεν γίνονται οι απόλυτα αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίηση του, με τους κατάλληλους επιστημονικούς όρους και διασφαλίσεις.

Η Υφυπουργός κα Μιχαηλίδου και ο Πρόεδρος του ΚΚΠΠΑ κ. Λιβανός, πρέπει να καταλάβουν ότι είναι αδιανόητο να έχουν γίνει πρόσφατα προσλήψεις προσωπικού στις οποίες όμως δεν συμπεριελήφθησαν κοινωνικοί λειτουργοί, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των προνοιακών δομών.

Στα πλαίσια της εφαρμογής του εμβληματικού 4538/18 νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και υιοθεσία, που και η παρούσα Κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ως καλό νόμο, απαιτείται, όσο ποτέ άλλοτε, η ύπαρξη της ειδικότητας του Κοινωνικού Λειτουργού πλήρους απασχόλησης σε όλες τις δομές προστασίας παιδιού (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ).

Είναι προφανές ότι δεν αρκούν οι διακηρύξεις περί έναρξης του «ταιριάσματος» παιδιών με υποψήφιους γονείς χωρίς να υπάρχουν και οι απαραίτητοι ειδικοί που θα το υλοποιήσουν. Ενέργειες όπως η μετακίνηση του κοινωνικού λειτουργού από την Παιδόπολη είναι αντίθετες με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί ανάπτυξης του θεσμού της αναδοχής και αποδομούν το σημαντικό αυτό πρόγραμμα.

Αν το Υπουργείο από άγνοια έχει εκλάβει την Αποϊδρυματοποίηση μόνο ως μείωση του αριθμού των παιδιών στα ιδρύματα, πρέπει να επισημάνουμε με έμφαση ότι σύμφωνα με το νόμο, οι ανάδοχες οικογένειες που θα αγκαλιάσουν τα παιδιά εποπτεύονται και υποστηρίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια φιλοξενίας τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις