Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις Κεχριές Κορίνθου που επλήγησαν από δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες.Το αίτημα γίνεται προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχτηκε το αίτημα και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Εκτός ελέγχου η φωτιά

φωτιά που κατακαίει για δεύτερη μέρα έχει μέτωπο 30 χιλιομέτρων με δεκάδες εστίες, που κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. Επίσης, η συνεχόμενη αλλαγή των ανέμων σε συνδυασμό με τα πολλά μποφόρ αποτελούν το μέγιστο εμπόδιο στην προσπάθεια οριοθέτησής της.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, «έχω ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». «Παρ’ ότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται», είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, ο κ. Νανόπουλος.

 Το απόγευμα της Πέμπτη δόθηκε εντολή εκκένωσης στον οικισμό Ρυτό Κορινθίας. Είχε προηγηθεί η εκκένωση της Δράσσας και της κατασκήνωσης Ranch στο Σοφικό, εκτός των έξι που είχαν εκκενωθεί χθες. Συγκεκριμένα τη Τετάρτη εκκενώθηκαν οι οικισμοί Siemens, Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Αθίκια και Άγιος Ιωάννης. Επίσης, είχε εκκενωθεί και μία παιδική κατασκήνωση.

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν με νέες ενισχύσεις που δέχτηκαν, συνολικά 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, πλήθος εθελοντών και οχήματα, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ για το βράδυ σχεδιάζεται αποστολή  επίγειας δύναμης για την αντικατάσταση των εξαντλημένων πυροσβεστών.

Ακόμη δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή των καταστροφών. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτιαστα Αθίκια, στο Αλαμάνο και στο Γαλατάκι.

Δείτε φωτογραφίες από τις καμένες εκτάσεις στις Κεχριές

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις