Το πλοίο «Aqua Blue» της εταιριας Sea jet που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Λαύριο – Χίος, Αγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα διέσωσε ακυβέρνητο ιστιοπλοϊκό σκάφος. Το περιστατικό σημειώθηκε ανοικτά της Καρύστου.
Με εντολή του λιμενικού σώματος το Aqua Blue πηγε κατευθείαν για να περισσυλέξει τους ανθρώπους. Το πλοίο πλεύρισε το ισιτιοπλοϊκό που στο βίντεο φαίνεται να είναι ακυβέρνητο και παρέλαβε του διασωθέντες. Οι επιβάτες για να επιβιβαστούν στο πλοίο είχαν πρώτα μπει στο φουσκωτό διάσωσης («ντίνγκι») που ήταν δεμένο πίσω από το ιστιοπλοϊκό. Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε ανοικτά της Κέας. Στο σημείο έσπευσε το Λιμενικό και παρέλαβε τους διασωθέντες. Επρόκειτο για δύο άνδρες και δύο γυναίκες. Για την ώρα δεν είναι γνωστό πώς βρέθηκε εκεί το ιστιοπλοϊκό.

Διάσωση Ιστιοπλοϊκού έξω από την Κάρυστο

Gepostet von Flash.gr Life am Samstag, 25. Juli 2020

Αφότου πραγματοποιήθηκε η περισυλλογή από το πλοίο, κατέφθασε το Λιμενικό, το οποίο παρέλαβε τους ναυαγούς. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν από το πλοίο στο σκάφος τουΛιμενικού με μια λάντζα η οποία έσπευσε στο σημείο μαζί με το σκάφος του Λιμενικού. Στις 18:00 έληξε η διάσωση. Η περιοχή που εκτυλίχθηκε το συμβάν, είναι ανάμεσα στο Λαύριο και στην Κάρυστο.

Εξπρές Σάμινα: Περιβαλλοντική βόμβα το κουφάρι 20 χρόνια μετά το ναυάγιο

Εξπρές Σάμινα: Προβληματισμό προκαλεί σε αρχές και κατοίκους η διαρροή καυσίμων από το κουφάρι του ναυαγισμένου «Εξπρές Σάμινα». Για το ζήτημα θα συναντηθούν σήμερα στην Αθήνα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, όπως αναφέρει ο «Παριανός Τύπος». Στόχος είναι η εξεύρεση άμεσης λύσης στα προβλήματα που έχουν προκληθεί από το ναυάγιο με τους 81 νεκρούς και την άμεση απάντληση του καυσίμου από το «Εξπρές Σάμινα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη συνάντηση ο δήμαρχος του νησιού θα παρουσιάσει, ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξεύρεση των πόρων αλλά και την διαδικασία ανέλκυσης του πλοίου, το οποίο έχει καταρτιστεί από τον δήμο. Να σημειωθεί ότι μετά από πρόσφατη ποιοτική ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων στην περιοχή του κόλπου της Παροικίας, πιστοποιήθηκε η καθαρότητα και η καταλληλότητά τους για κολύμβηση σε όλες τις περιοχές που βρέχονται από τον κόλπο. Ήδη στην περιοχή του ναυαγίου, βρίσκονται 3 αντιρρυπαντικά σκάφη, ένα μεγάλο σκάφος του Λιμενικού και ένα φουσκωτό και έχει επίσης τοποθετηθεί φράχτης αντιρρύπανσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η Εισαγγελία Πρωτοδικών έδωσε εντολή να κινηθεί διαδικασία κατά των υπαιτίων και η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανέλαβε την ευθύνη. Ωστόσο, οι κάτοικοι ζητούν την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου που όπως επισημαίνουν έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Οι πετρελαιοκηλίδες άρχισαν να γίνονται ορατές στις 12 Ιουνίου και μερικά 24ωρα αργότερα ο δήμαρχος της Πάρου, αφού προχώρησε στις απαραίτητες κινήσεις ενημέρωσε τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και ζήτησε συνάντηση μαζί του.

Η ανακοίνωση του δήμου Πάρου

Στις 23 Ιουνίου, ο δήμος Πάρου είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση για την οποία ενημέρωνε για το ζήτημα εμφάνισης ρύπων στη θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς. «Ενημέρωση από τον δήμο Πάρου για την εμφάνιση σποραδικών ρύπων στη θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς. Σεβόμενοι πλήρως το ενδιαφέρον και την ανησυχία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της Πάρου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την εμφάνιση σποραδικών ρύπων στην θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς, και τις ενέργειες από πλευράς του Δήμου Πάρου και των αρμόδιων αρχών για τη διευθέτηση του ζητήματος», αναφέρει.

«Από τις 12/06/2020 οπότε και ενημερώθηκε για πρώτη φορά η Λιμενική Αρχή για την ύπαρξη μικρής έκτασης ρύπανσης στην παράκτια περιοχή της Παροικιάς, πραγματοποιούνται έλεγχοι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ενώ ενημερώθηκε άμεσα η αρμόδια Δ/νση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου», προσθέτει η ανακοίνωση. «Ο Δήμος Πάρου προέβη σε περισυλλογή των ρύπων από την ακτογραμμή και έκτοτε διενεργεί ελέγχους και καθαρισμούς όπου απαιτείται, ενώ έχει προγραμματίσει δειγματοληψία και ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων. Επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με ειδική αντιρρυπαντική εταιρεία, διενεργεί συνεχείς έρευνες με ειδικό σκάφος και επεμβαίνει όπου και εφόσον απαιτείται σε καθαρισμό του θαλάσσιου χώρου. Επιπλέον, στην περιοχή του ναυαγίου του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, το Λιμενικό Σώμα, με ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, εκτελεί καθημερινές εργασίες καθαρισμού με διελεύσεις και χρήση απορροφητικών υλικών», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις