Το υπουργείο Υγείας έχει καλέσει τους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα να μην πηγαίνουν σε νοσοκομείο.

Αναλυτικά:

 • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210-5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
 • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού

Μπορεί η πιο πιθανή εικόνα συμπτωμάτων να προσομοιάζει με αυτά της κοινής γρίπης, επιστήμονες όμως σε ειδική μελέτη τα κατηγοριοποίησαν ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου και ανάλογα με τις ανάγκες σε νοσοκομειακή περίθαλψη και αναπνευστική υποστήριξη.

Κατηγορία 1: Κυρίως συμπτώματα ανώτερης αναπνευστικής οδού, όπως επίμονος βήχας, με μυϊκό πόνο. Περίπου 1,5% των ασθενών σε αυτήν την ομάδα χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη, με το 16% να κάνει μία ή περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Κατηγορία 2: Κυρίως συμπτώματα ανώτερης αναπνευστικής οδού, αλλά και μεγαλύτερη συχνότητα παραλείψεων γευμάτων και πυρετός. Από τους ασθενείς αυτής της ομάδας, το 4,4% χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη, με το 17,5% να πηγαίνει μία ή περισσότερες φορές στο νοσοκομείο.

Κατηγορία 3: Γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια, αλλά λίγα άλλα συμπτώματα. Ενώ μόνο το 3,7% των ασθενών αυτής της ομάδας χρειάστηκε αργότερα αναπνευστική υποστήριξη, σχεδόν το 24% πραγματοποίησε τουλάχιστον μία επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Κατηγορία 4: Πρώτα σημάδια σοβαρής κόπωσης, συνεχής πόνος στο στήθος και βήχας. Από τους ασθενείς αυτής της ομάδας, το 8,6% χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη, με το 23,6% να κάνει μία ή περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Κατηγορία 5: Σύγχυση, παράλειψη γευμάτων και σοβαρή κόπωση. Από τους ασθενείς αυτής της ομάδας το 9,9% χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη, με το 24,6% να πηγαίνει μία ή περισσότερες φορές στο νοσοκομείο.

Κατηγορία 6: Σημαντική αναπνευστική δυσχέρεια που περιλαμβάνει πρώιμη έναρξη δύσπνοιας και πόνου στο στήθος, καθώς και σύγχυση, κόπωση και γαστρεντερικά συμπτώματα. Σχεδόν το 20% αυτής της ομάδας χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη και το 45,5% πραγματοποίησε μία ή περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2. Το κατά πόσο κρίνεται ύποπτο εξαρτάται από το εάν έχει :

 • Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

ΚΑΙ

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

 • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορoνοϊο SARS-CoV-2

ή

 • Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα

Πώς θα προστατευτούμε από τον κορονοϊό

Το υπουργείο Υγείας έχει υπογραμμίσει τη σημασία στην τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορονοϊού.

Συγκεκριμένα:

 • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
 • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.