Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη και ομορφότερη του έτους, μάγεψε – όπως κάθε χρόνο – τους ανθρώπους σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, το βράδυ της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2020. Η επόμενη πανσέληνος πέφτει στις 2 Σεπτεμβρίου 2020.

Η πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» ή «Φεγγάρι της Μουρούνας», έχοντας λάβει το συγκεκριμένο όνομα από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, μιας και τη συγκεκριμένη ημέρα ψάρευαν αυτό το ψάρι, που είναι γνωστό και ως μουρούνα. Στην αρχαιότητα ο χρόνος δεν χωριζόταν σε μήνες, αλλά με βάση τις Πανσελήνους. Τα φεγγάρια ονομάζονταν ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες ή τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη περίοδο.

Απολαύστε μαγευτικές εικόνες από την πανσέληνο στην Ακρόπολη:

Και φέτος η Πανσέληνος του Αυγούστου έγινε πόλος έλξης , και στη χώρα μας, για όσους βρέθηκαν σε μέρη με θέα τον ουρανό, αφού οι εικόνες που αντίκρισαν ήταν μαγευτικές και συγκλονιστικές. Μοναδικές εικόνες από τον πανσέληνο στο Σούνιο:

Υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα υποδέχτηκαν το κοινό το βράδυ της Δευτέρας 3 Αυγούστου, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά, ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό.

Η πανσέληνος από την παραλία της Αρτέμιδας Αττικής:

Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργάνωσε για μία ακόμη χρονιά τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Για το 2020, 25 αιώνες μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας επιλέχθηκαν ως θέμα της αφίσας οι Θερμοπύλες και συγκεκριμένα ο λόφος του Κολωνού στο Καλλίδρομο Όρος. Τη νύχτα της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2020, με το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα υποδέχθηκαν το κοινό, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά, ενώ ακόμη 40 παρέμειναν ανοιχτά για το κοινό.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά τη νύχτα της 3ης Αυγούστου εκτός από μία και μόνο εκδήλωση στο Κάστρο Αντιρρίου που έγινε για τις 2 Αυγούστου.
Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία διεξήχθησαν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορονοϊού και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Η πανσέληνος στην Αρχαία Κόρινθο:

Ο απολογισμός των εκδηλώσεων του 2019 ξεπέρασε τους 60.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκυμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις έγιναν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους. Για μία ακόμη, δύσκολη υπό τις συνθήκες της πανδημίας, χρονιά, οι Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το προσωπικό τους, συνεχίζουν τον επιτυχή θεσμό της Πανσελήνου του Αυγούστου, προσφέροντας στους Έλληνες πολίτες και στους ξένους επισκέπτες, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, την ωραιότερη νύχτα του ελληνικού καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις