Για την περιπέτεια που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή, όταν το μονοκινήριο αεροσκάφος του έπεσε πάνω σε σπίτια στις Σέρρες, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο 19χρονος πιλότος.

«Η υγεία μου είναι καλά και αν μπορούσα να σηκωθώ θα πετούσα και αύριο. Δεν έχω κανένα σοκ μετά από αυτό που έγινε» δήλωσε ο 19χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, με ένα σπάσιμο στη μύτη.

Όπως εξήγησε «η διαδρομή ήταν από Στρυμόνα να πάω μετά Αη Στράτη αλλά εγώ ζήτησα από τον πύργο να πάω στην Πρώτη επειδή είναι στο δρόμο μου, να κατεβώ στα 1.000 πόδια και να παραμείνω σε εκείνη την περιοχή για δέκα λεπτά».

Στην ερώτηση αν το ζήτησε αυτό επειδή εκεί είναι οι γονείς του και ήθελε να τον δουν, απάντησε «ναι, ναι…ακριβώς».

«Πετούσα στο προβλεπόμενο ύψος και υπήρξε κάποια βλάβη με τον κινητήρα» είπε «και όταν έδωσα ώθηση για να ανέβω ψηλά δεν ακολούθησε δεν συνέχισε. Δεν ξέρω τι συνέβη, ίσως κάποιο σοκ στον κινητήρα γιατί είναι ευαίσθητοι. Τα αεροπλάνα είναι καινούρια, της σχολής, δεν είναι παλιά οπότε και η συντήρηση είναι σωστή».

«Εγώ είχα κάνει τη σόλο μου πτήση πριν από δυο εβδομάδες τρεις και από τότε μέχρι σήμερα έχω κάνει άλλες 20 ώρες σόλο, μόνος μου στο αεροπλάνο. Σε αυτήν την περιοχή είχα ξαναπάει, είχα ξαναπεράσει χαμηλά στα χίλια πόδια την Παρασκευή, δεν ήταν πρώτη φορά να πεις ότι δεν ήξερα» πρόσθεσε.

Ο 19χρονος περιέγραψε πως είχε τις αισθήσεις του όλη την ώρα. «Προσπαθούσα να μην πάω προς το κτίριο να πάω προς το δέντρο αν είναι να χτυπήσω κάτι. Μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο προσπαθούσα να το σηκώσω».

Πρώτη Σερρών πτώση αεροπλάνου: Συγκλονιστικό βίντεο [vids]

Εύκολο να γίνει κανείς πιλότος από τα 19

Παλαιότερα το να μάθει κανείς να πιλοτάρει αεροσκάφη φάνταζε σχεδόν ακατόρθωτο – αν δε φοιτούσε στη Σχολή Ικάρων. Πλέον, αρκετές σχολές έχουν ξεπηδήσει σε όλη τη χώρα τουλάχιστον για μικρά αεροπλάνα. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η Σχολή Εκπαίδευσης Χειριστών Ιδιωτικών Αεροσκαφών (ΣΕΧΙΑ) της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης (ΑΛΘ), ήταν η πρώτη πολιτική σχολή εκπαίδευσης χειριστών αεροσκαφών που λειτούργησε στην Ελλάδα και λειτουργεί ανελλιπώς από την ίδρυσή της το 1970, ενώ έχουν αποφοιτήσει από αυτήν εκατοντάδες χειριστές αεροπλάνων, πολλοί από τους οποίους εργάζονται σήμερα σε μερικές από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες. Διαβάστε αναλυτικά

Πτώση αεροπλάνου Πρώτη Σερρών: Πως κάποιος γίνεται πιλότος στα 19 [vid]