Καμία φωτογραφία δεν τραβήχτηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου των Νίκο Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα και αυτό γιατί οι φωτορεπόρτερ αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φωτορεπόρτερ έφυγαν διαμαρτυρόμενοι για τις παράλογες απαιτήσεις που τους τέθηκαν από το γραφείο Τύπου του υπουργείου.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ), τους ζητήθηκε μόλις σε ένα λεπτό να τραβήξουν τις φωτογραφίες πριν από τη συνέντευξη Τύπου και να αποχωρήσουν. Εύλογα ήταν τα ερωτήματα που έθεσαν οι επαγγελματίες του φωτορεπορτάζ, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον συνωστισμό τόσων πολλών ανθρώπων, προκειμένου να τραβηχτούν οι απαραίτητες λήψεις, αλλά και για την άνιση αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους δημοσιογράφους του γραπτού λόγου, στους οποίους επετράπη να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη καθ’όλη τη διάρκειά της, με τους κρατικούς αξιωματούχους να κρίνουν ότι εκείνοι δεν ενοχλούσαν.Έτσι, οι φωτορεπόρτερ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησαν από το υπουργείο χωρίς να φωτογραφίσουν.

Η ανακοίνωση της ΕΦΕ

«Για άλλη μια φορά, η ΕΦΕ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει πράξεις κρατικών αξιωματούχων. Πιο συγκεκριμένα, μέλη της ΕΦΕ παραβρέθηκαν σήμερα στο υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια της ενημέρωσης από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, με σκοπό να καλύψουν τη συνέντευξη τύπου.

Ωστόσο, όπως ενημερώθηκαν από το γραφείου τύπου του υπουργείου Υγείας, θα τους επιτρεπόταν ένα και μόνο λεπτό για να φωτογραφίσουν. Προφανώς δεν συνέτρεχαν επιδημιολογικοί λόγοι για αυτή την απρόκλητη παρεμπόδιση της εξάσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία του Τύπου, εφόσον μάλιστα η παρουσία των δημοσιογράφων του γραπτού λόγου στον ίδιο χώρο δεν ενοχλούσε.

Επίσης, ο περιορισμός σε «ένα λεπτό» έθετε σε σοβαρότατο κίνδυνο τους παραβρισκόμενους συναδέλφους, λόγω του συγχρωτισμού που θα επικρατούσε, γεγονός που και θεωρητικά, αλλά και στην πράξη, είναι κάθετα αντίθετο με οποιοδήποτε μέτρο, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού CoVid19.

Οι δικαιολογίες που δόθηκαν στις ενστάσεις των συναδέλφων ήταν φαιδρές, όπως «θα τραβάτε την ώρα που μιλάει ο υπουργός;».

Συνεπώς και εφόσον, με αφορμή τον κορονοϊό, έχει υπάρξει μια έντονη προσπάθεια από ορισμένους να υποβαθμίσουν το επάγγελμα των φωτορεπόρτερ, είτε επιβάλλοντάς τους πολύ στενά χρονικά περιθώρια, είτε δηλώνοντας ως «κλειστές», σημαντικές στιγμές της ειδησεογραφίας και της κυβερνητικής δράσης, οι συνάδελφοι που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου αποφάσισαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να αποχωρήσουν και να μην καλύψουν το γεγονός.

Θυμίζουμε ότι θα ήταν η πρώτη συνέντευξη τύπου από την αρχή της πανδημίας, στην οποία οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων θα είχαν τη δυνατότητα απεικόνισης του κορυφαίου επιδημιολόγου της κυβέρνησης.

Ως ΕΦΕ έχουμε την υποχρέωση να ζητήσουμε την κατανόηση των πελατών των συναδέλφων, καθώς και των αναγνωστών των μέσων τους, που για άλλη μια φορά δεν έλαβαν φωτογραφία. Για αυτή την παράλειψη δε φέρουν καμία ευθύνη οι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ. Πρόκειται για κρατική απόφαση που θέτει, σε συνδυασμό με πολλές ανάλογες που ζήσαμε και (ίσως) ξαναζήσουμε, την εργασία και το βιος των συναδέλφων σε σοβαρό κίνδυνο!

Καλούμε τους συναδέλφους δημοσιογράφους να φέρονται, σε ανάλογες περιπτώσεις, με αλληλεγγύη και να μην προμηθεύουν τα μέσα τους με φωτογραφίες τραβηγμένες από κινητό.

Για το ΔΣ της ΕΦΕ
Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΕΦΕ»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις