Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών, άφησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ήταν ετεροθαλής αδελφός του Ανδρέα Παπανδρέου. Γιος του Γεωργίου Παπανδρέου και της ηθοποιού Κυβέλης.

Γεννήθηκε το 1928 και σπούδασε στο Παρίσι ενώ ασχολήθηκε και με τη φωτογραφία. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και ζούσε σε γηροκομείο.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου με τον γιο του (φωτογραφία Χρήστος Ζήνας)

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν καρπός του έρωτα του « γέρου της Δημοκρατίας» και της ηθοποιού Κυβέλης Ανδριανού, η οποία του είχε μεγάλη αδυναμία. Το 1951 όταν ο νεαρός ήταν 23 ετών, είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Βρισκόταν στο Παρίσι για σπουδές, όταν αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Πήγε στο κιγκλίδωμα της κεντρικής πύλης του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και πυροβόλησε το στήθος του, κοντά στην καρδιά, με περίστροφο.

Η κατάστασή του ήταν πολύ σοβαρή. Είχε χάσει πολύ αίμα και μπήκε αμέσως στο χειρουργείο. Τα αίτια της πράξης του αποδόθηκαν στην άσχημη ψυχολογική του κατάσταση, η οποία επιβαρύνθηκε από ερωτική απογοήτευση. Μετά το συμβάν, ο νεαρός είπε στην αστυνομία «Δεν είμαι ερωτευμένος και η καρδιά μου είναι κενή». Έλεγε στους νοσοκόμους ότι λυπάται που απέτυχε να πεθάνει. Ο γιος του Γεωργίου Παπανδρέου λέγεται ότι ήταν πολύ ευαίσθητος και έπασχε από διάφορους κλονισμούς.

Απόκομμα από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» 4/11/1951

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της αστυνομίας του Παρισιού ήταν η όγδοη φορά που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να κρεμαστεί, όσο βρισκόταν στην Ελλάδα, αλλά και να κόψει τον λαιμό του στην Ουάσιγκτον. Η ψυχολογική του κατάσταση είχε επηρεαστεί και από το χωρισμό των γονιών του. Η σχέση τους ήταν κλονισμένη. Ο «γέρος της Δημοκρατίας» είχε αφοσιωθεί στα πολιτικά του καθήκοντα. Οι περιπέτειες της υγείας του γιου τους, ανάγκαζαν την Κυβέλη να ταξιδεύει συνεχώς στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κυβέλη με τον αγαπημένο της γιο (φωτογραφία ΕΛΙΑ)

Παράλληλα, υπήρχαν φήμες ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις. Από το 1949 το ζευγάρι είχε ουσιαστικά χωρίσει αλλά δεν είχαν πάρει επίσημα διαζύγιο. Η Κυβέλη του είχε στείλει τηλεγράφημα από τις ΗΠΑ να φύγει από το σπίτι. Ο Παπανδρέου στη διαθήκη του την κατηγορούσε για εγκατάλειψη συζυγικής στέγης. Η Κυβέλη όταν έμαθε ότι ο γιος της προσπάθησε να αυτοκτονήσει, έτρεξε αμέσως στο πλευρό του. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει σε συνέντευξή του, την εποχή εκείνη, ότι το είχε κάνει επειδή ήταν απογοητευμένος. «Έχω ακόμα μια τρύπα. Απογοήτευση, γενικώς. Και ήρθε η μητέρα μου και τηλεγραφεί στο πατέρα μου «Έλα, χάνουμε το παιδί» και αναγκάστηκε ο πατέρας μου να έρθει και αυτός στο Παρίσι, αλλά δεν έγινε πράξη η ιδέα μου να δώσουν οι δυο τους τα χέρια». Φαίνεται πως το περιστατικό δεν ήταν αρκετό για να φτιάξουν οι σχέσεις τους, είχαν πλέον απομακρυνθεί….

Σπάνια φωτογραφία της Κυβέλης με τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον γιο τους Γιώργο (Φωτογραφία ΕΛΙΑ)