Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν οι επιστήμονες για τις ασπίδες προσώπου που χρησιμοποιούν πολλοί εργαζόμενοι σε μπαρ, εστιατόρια, κομμωτήρια αντί για τις μάσκες.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξηγεί ότι οι μάσκες είναι «αποδεδειγμένα καλύτερες και πιο προστατευτικές από τις ασπίδες οι οποίες έχουν ευθύς εξ αρχής σχεδιαστεί ως συμπληρωματικό μέτρο προφύλαξης. Δηλαδή, ασπίδα έχει νόημα να φοράει κάποιος που φοράει και μάσκα. Στην πραγματικότητα οι ασπίδες αντικαθιστούν τη χρήση των ειδικών γυαλιών και όχι τις μάσκες που προστατεύουν μύτη και στόμα. Βιβλιογραφικές αναφορές επισημαίνουν ότι οι ασπίδες δεν είναι αντίστοιχα προϊόντα με τις μάσκες».

Εστίαση: Έτσι θα παραγγέλνουμε στους σερβιτόρους από Δευτέρα

«Δεν προστατεύει από τον κορωνοϊό η μάσκα – ασπίδα»

Στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου υποστήριξε πως η μάσκα ασπίδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την υφασμάτινα μάσκα.

«Η ασπίδα δεν προστατεύει. Η μικρή ειδικά απίδια είναι τελείως άχρηστη. Κακώς τη φοράνε. Οι προσωπίδες, αυτές οι ασπίδες, δεν έχουν γίνει για να αντικαθιστούν τη μάσκα… Είναι ελλιπής η ασπίδα».

Καμία επίσημη ενημέρωση για την χρήση της ασπίδας

Απαραίτητη έχει κριθεί από τους ειδικούς σε όλους τους χώρους από τους υπάλληλους στην εστίαση. Κατά κύριο λόγο τα περισσότερα μαγαζιά επέλεξαν για το προσωπικό τους την μάσκα ασπίδα. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα οι μάσκες αυτές δεν προστατευόταν αρκετά. Σύμφωνα με τους υπάλληλους, ένας από τους παράγοντες που επιλέγουν να φορούν την μάσκα ασπίδα είναι για να μπορεί ο πελάτης να βλέπει το πρόσωπο τους και να νιώθουν πιο άνετα όταν πηγαίνουν για τη διασκέδασή τους στο εστιατόριο.

Σύμφωνα με τους υπάλληλους ένας από τους παράγοντες που επιλέγουν να φορούν την μάσκα ασπίδα είναι για να μπορεί ο πελάτης να βλέπει το πρόσωπο τους και να νιώθουν πιο άνετα όταν πηγαίνουν για τη διασκέδαση τους στο εστιατόριο. Oι περισσότεροι πολίτες δείχνουν να μην ανησυχούν ιδιαίτερα για την χρήση της συγκεκριμένης μάσκας, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν να κατανοούν και τους υπάλληλους της εστίασης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις