Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μίλησε για την αλματώδη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα.

«Η επιδημία έχει μια έντονα αυξητική τάση όχι μόνο από πλευράς αριθμού, αλλά και από πλευράς διασποράς εντός της επικράτειας και αυτό είναι το ακόμα πιο ανησυχητικό» και πρόσθεσε πως υπάρχει μια δυναμική επικείμενου δεύτερου κύματος και αυτό οφείλει να αναχαιτιστεί.

Αναφερόμενος στα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας είπε: «Ένα οριζόντιο lockdown ελπίζω  ότι δε θα χρειαστεί, αλλά πρέπει να το προλάβουμε πριν ξεφύγει. Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει κάθε περιοχή, λαμβάνουμε μέτρα, που είναι ανάλογα με τις συνθήκες συγχρωτισμού. Όπου κρίθηκε αναγκαίο, υπήρξε παρέμβαση. Αυτήν την περίοδο είχαν πυκνότητα κρουσμάτων οι συγκεκριμένες περιοχές που επιβλήθηκαν τα μέτρα» τόνισε και πρόσθεσε: Τα νέα μέτρα είναι μια «πρόγευση». Αν η επιδημία χειροτερέψει, ενδέχεται να ληφθούν και παραπάνω μέτρα.

Νέα μέτρα κορονοϊός: Ακυρώνεται η φετινή ΔΕΘ [vids]

Αναφερόμενος στη διενέργεια τεστ, ο αντιπρόεδρος είπε: «Καθημερινά γίνονται έως και 10.000 τεστ κι έχουν αυξητική τάση. Για τους γιατρούς δεν φτάνουν ποτέ τα τεστ, πάντα θέλουμε περισσότερα αλλά η επάρκεια είναι ικανοποιητική». Για το R0 είπε ότι «φαίνεται να ανεβαίνει από τη μονάδα κι αυτό προκαλεί προβληματισμό κι ανησυχία. Και αυτό οφείλεται στη μη αυστηρή τήρηση των μέτρων» σημείωσε.

«Οι νέοι είναι δυστυχώς πιο χαλαροί, πιο ανέμελοι και γι΄αυτό η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι μικρότερη από την Άνοιξη. Τα όρια μεταξύ ασυμπτωματικών η ηπίως συμπτωματικών δεν είναι ευδιάκριτα. Μπορεί κάποιος να έχει πονοκέφαλο, που είναι σύμπτωμα και να πάει στη δουλειά του ή να κυκλοφορήσει και να διασπείρει τον ιό» είπε ο κ. Παναγιωτακόπουλος και πρόσθεσε πως «οι ηλικιωμένοι πήραν το μάθημά τους και προσέχουν εν αντιθέσει με τους νεότερους σε ηλικία».

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Δευτέρα 10/8/2020

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος υπογράμμισε ότι η ετοιμότητα του ΕΣΥ είναι βελτιωμένη σε σχέση με την άνοιξη. Πρόσθεσε πως αυτήν τη στιγμή τα κρούσματα είναι πολλά και δεν είναι ανεκτός ο συγκεκριμένος αριθμός, όμως ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων είναι μικρότερος, αλλά αν συνεχίσουμε έτσι, θα αυξηθεί και «δεν θέλουμε να δοκιμάσουμε τις αντοχές του ΕΣΥ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις