Την τιμητική της έχει σήμερα, 15 Αυγούστου, η Τήνος, καθώς κάθε χρόνο πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο νησί ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για να επισκεφθούν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας. Φέτος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο εορτασμός της Παναγίας είναι πολύ διαφορετικός από άλλες χρονιές, με την παρουσία των πιστών να είναι αισθητά μειωμένη.

Η λιτανεία της εικόνας δεν πραγματοποιήθηκε. Όσοι πιστοί βρέθηκαν στην Παναγία της Τήνου τήρησαν τα μέτρα φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις, περιμένοντας ευλαβικά να προσκυνήσουν.  Στο σημείο υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων.

Εκ μέρους της της κυβέρνησης στο νησί βρέθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

“Σήμερα γιορτάζει η Ελλάδα, όλοι οι Έλληνες. Και ο Ελληνισμός γιορτάζει με επίκεντρο το ευλογημένο νησί της Τήνου τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας που έγινε και πάλι με μεγαλοπρέπεια. Οι φετινές θρησκευτικές εκδηλώσεις γίνονται σε ένα ιδιαίτερο κλίμα, σε ένα κλίμα που έχουμε μεγάλη ένταση προκλήσεων, οικονομικές και κοινωνικές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και εθνικές λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη σε όλα τα μέτωπα για να διασφαλίσουμε όλους τους Έλληνες με κύρια προτεραιότητα την υγεία. Ταυτόχρονα, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων εγγυάται και διασφαλίζει την εθνική μας ακεραιότητα. Κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει ούτε ένα εκατοστό της εθνικής μας κυριαρχίας, της γης και της θάλασσας. Θα είμαστε εκεί όπως έχουμε καθήκον και χρέος να το υπερασπιστούμε. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και είθε η Παναγία να σκεπάζει τις ένοπλες δυνάμεις”, ανέφερε σε δηλώσεις του.

Δείτε φωτογραφίες από το προσκύνημα στην Τήνο

Η Κοίμησις της Θεοτόκου και ο τορπιλισμός της Έλλης στην Τήνο

Στις εκδηλώσεις για να τιμηθεί η Κοίμηση της Θεοτόκου και η 80η επέτειος από τον τορπιλισμό του «ΕΛΛΗ» στην Τήνο παρέστη σήμερα Σάββατο ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Η Ελλάδα δεν λυγίζει. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Είναι πιο δυνατή απ’ ό,τι πολλοί νομίζουν και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, με την σωφροσύνη, την αυτοσυγκράτηση, αλλά και την ακράδαντη αποφασιστικότητα αφού γνωρίζει ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της». Αυτό διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε δήλωση του από την Τήνο.

Παράλληλα ευχήθηκε «η Παναγία να προστατεύει, να οδηγεί και να φωτίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες, στις δύσκολες στιγμές και πάντοτε. Να σκεπάζει με τη Χάρη της αυτόν εδώ τον τόπο και τις ελληνικές θάλασσες, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, το Πολεμικό Ναυτικό μας που αγωνίζονται αυτή την ώρα για τα Εθνικά μας Δίκαια».

Το μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου για τον εορτασμό της Παναγίας

“Έχουμε καθήκον να ψάξουμε πόσες φορές γινόμαστε σαν την Εύα και πόσες σαν την Θεοτόκο. Εύχομαι η Παναγία να είναι αυτή που κυριαρχεί μέσα μας και θα μας ενισχύει, γιατί είναι η πραγματική μάνα του καθενός από εμάς”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλιωτίσσης Αιόλου, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, σήμερα Δεκαπενταύγουστο.


Επιπρόσθετα, κατά το κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι “αν είχαμε τη δυνατότητα να απλώσουμε τα φτερά της φαντασίας μας όπου υπάρχουν ορθόδοξοι χριστιανοί, θα βλέπαμε αναρίθμητους ανθρώπους να ανεβαίνουν βουνά για να βρουν προσκυνήματα που είναι αφιερωμένα στην Παναγία μας, για να την υμνήσουν, να την δοξολογήσουν”.

Φωτογραφίες από την Παναγία τη Χρυσοσπηλιώτισσα στην Αθήνα

Φωτογραφίες από την Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας

Φωτογραφίες από την Ιερά Μονή Σκαφιδιάς στην Ηλεία

Φωτογραφίες από την Παναγιά των Ξένων στην Πρέβεζα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις