Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020, τιμά τον Προφήτη Σαμουήλ, τους Αγίους Ηλιόδωρο και Δοσά, τον Άγιο Θεοχάρη τον Νεαπολίτη από τη Μικρά Ασία, τους Αγίους Ρηγίνο και Ορέστη τους εν Κύπρω. Επίσης, τιμά τους Αγίους Τριανταεπτά Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Βιζύη της Θράκης, τους Αγίους Σέβηρο και Μέμνωνα τον Κεντυρίωνα, τον Άγιο Λούκιο τον βουλευτή και την Αγία Φωτεινή «έξω της θύρας των Βλαχερνών».

Επιπλέον, η εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Ιερόθεο Α’ Επίσκοπο Ουγγαρίας, τον Άγιο Στέφανο Α’ Βασιλιά Ουγγαρίας και τον Άγιο Οσγουΐνο. Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν, ο Ηλιόδωρος, η Ηλιοδώρα (Έλντα ), ο Θεοχάρης και η Θεοχαρούλα (που γιορτάζουν επίσης στις 19 Απριλίου, στις 10 Φεβρουαρίου και την 1η Σεπτεμβρίου), ο Σαμουήλ, η Σαμουηλία, ο Ορέστης, η Ορεστιάς, η Ορεστία και η Ορεστιάδα (που γιορτάζουν επίσης στις 10 Νοεμβρίου και στις 13 Δεκεμβρίου. Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα.

Ο Προφήτης Σαμουήλ, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή γεννήθηκε στην Αρμαθαίμ Σιφά στο όρος Εφραίμ, από τη φυλή του Λευΐ. Ήταν γιος του Ελκανά και της Άννας, η οποία ήταν στείρα και δια της προσευχής ο Θεός της χάρισε παιδί, τον Σαμουήλ, που τον αφιέρωσε στο Θεό για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της. Ο Σαμουήλ όταν μεγάλωσε, υπηρέτησε τον Κύριο και έγινε μέγας προφήτης και κριτής του λαού δικαιότατος. Αυτός έχρισε βασιλείς, το Σαούλ και το Δαυίδ, προφήτευσε 40 χρόνια και πέθανε σε βαθιά γεράματα.

Ας αναφέρουμε, όμως, μερικούς οικοδομητικούς λόγους του, που ξεφώνησε στο λαό του Ισραήλ, αλλά ισχύουν και για τους λαούς κάθε εποχής. Λέει λοιπόν: «ἐὰν φοβηθῆτε τὸν Κύριον καὶ δουλεύσητε αὐτῷ καὶ ἀκούσητε τῆς φωνῆς αὐτοῦ καὶ μὴ ἐρίσητε τῷ στόματι Κυρίου καὶ ἦτε καὶ ὑμεῖς καὶ ὁ βασιλεὺς ὁ βασιλεύων ἐφ᾿ ὑμῶν ὀπίσω Κυρίου πορευόμενοι· ἐὰν δὲ μὴ ἀκούσητε τῆς φωνῆς Κυρίου καὶ ἐρίσητε τῷ στόματι Κυρίου, καὶ ἔσται χεὶρ Κυρίου ἐφ᾿ ὑμᾶς καὶ ἐπὶ τὸν βασιλέα ὑμῶν» (Α’ Βασιλειών, ιβ΄ 14-15). Δηλαδή, αν φοβάστε και υπολογίζετε τον Κύριο, και Τον λατρεύετε και υπακούετε στα προστάγματα Του, και δεν αντιδράσετε προς αυτά που σας παραγγέλλει ο Κύριος, και ακολουθείτε σταθερά και σεις και ο κυβερνήτης που σας κυβερνά το δρόμο που σας υποδεικνύει ο Κύριος, σας λέγω όλα θα πηγαίνουν καλά. Θα έχετε την ευλογία του Κυρίου. Αν όμως δεν υπακούσετε στα προστάγματα του Κυρίου, τότε θα πέσει επάνω σε σας και στον κυβερνήτη σας, βαρύ το χέρι του Κυρίου και θα τιμωρηθείτε.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι ο Προφήτης Σαμουήλ συνέγραψε τα Α’ και Β’ Bασιλειών (στην εβραϊκή βίβλο τα δύο αυτά βιβλία είναι ενωμένα και φέρουν το όνομα του). Το δε κέρας του Σαμουήλ το οποίο είχε το λάδι με το οποίο χρίστηκε βασιλέας ο Δαβίδ βρισκόταν στην Kωνσταντινούπολη, στην Mονή την καλουμένη Mυριοκέρατον. Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο Σαμουήλ ίδρυσε το μυστηριακό τάγμα των Εσσαίων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις