Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην χώρα μας από Covid-19. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ Ορεστιάδας, ένας 52χρονος από την Καβάλα είναι το 23ο θύμα κορονοϊού που καταγράφεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν από τις 7 Αυγούστου στη ΜΕΘ (μπήκε στις 26 Ιουλίου) του Νοσοκομείου αναφοράς της Αλεξανδρούπολης, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δεν τα κατάφερε τελικά και έχασε τη μάχη σήμερα, Παρασκευή 21 Αυγούστου, το πρωί.

Σημειώνεται πως ο πατέρας του 82 χρόνων ο οποίος νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο καθώς διαγνώστηκε θετικός στον ιό, πήρε εξιτήριο στις 10 Αυγούστου.

Μία γυναίκα νεκρή στη Λάρισα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μία γυναίκα με κορονοϊό, έχασε τη μάχη με το θάνατο, στη Λάρισα. Η 85χρονη κατέληξε σήμερα το πρωί μετά από επιπλοκές στην υγεία της. Ήταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Με αυτούς τους δύο θανάτους, η χώρα μας μετράει πλέον 238 νεκρούς από Covid-19.

Έρευνα: Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό ακόμα κι αν δεν έχουν νοσήσει

Τα παιδιά μεταδίδουν τον Covid-19, ακόμα κι αν δεν έχουν νοσήσει τα ίδια, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που προκαλεί ανησυχία λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. «Αντίθετα από όσα πιστεύαμε βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, τα παιδιά δεν γλιτώνουν από την πανδημία» δήλωσε ο δρ Αλέσιο Φασάνο, διευθυντής του Κέντρου Ανοσολογίας και Βιολογικών Ερευνών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και συντάκτης της έρευνας. Παγκοσμίως το ενδιαφέρον στρέφεται στα παιδιά δεδομένης της επανέναρξης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σχεδόν σε όλη την υφήλιο.

Ο Φασάνο και συνάδελφοί του στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Μασαχουσέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό έχουν σημαντικά μεγαλύτερο ιικό φορτίο στους αεραγωγούς τους από τους ενηλίκους που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω Covid-19. Το υψηλό ιικό φορτίο εντοπίστηκε σε όλες τις ηλικίες, από νήπια ως εφήβους, αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ηλικίας 11 με 17 ετών.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pediatrics», συμμετείχαν παιδιά και νεαροί ενήλικοι ηλικίας 0-22 ετών που είχαν εισαχθεί στα επείγοντα με ύποπτα συμπτώματα Covid-19. Σαράντα εννέα από αυτά, το ένα τέταρτο του συνόλου, βρέθηκαν θετικά στον ιό. Aλλα 18 συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, αφού διαγνώστηκαν με πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, μια σοβαρή ασθένεια που συνδέεται με τον κορονοϊό και μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2. (αναλυτικά εδώ)