Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι καταγγελίες εργαζομένων για αυθαιρεσίες από πλευράς εργοδοτών εν μέσω της πανδημίας. Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι εργοδότες επιβάλλουν σε εργαζομένους που επιστρέφουν από διακοπές «άτυπες καραντίνες» με 5ήμερες άδειες άνευ αποδοχών, ενώ κάποιοι ζητούν από τους εργαζομένους τους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ για κορονοϊό με δικά τους έξοδα πριν επιστρέψουν στην δουλειά. Δεν είναι λίγοι οι υπάλληλοι που αναγκάζονται να συναινέσουν σε αυτές τις πρακτικές προκειμένου να διασώσουν τη θέση εργασίας τους.

«Μέρα με τη μέρα οι καταγγελίες για αυθαίρετες πρακτικές εργοδοτών αυξάνονται. Ολοένα και περισσότεροι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να μπουν σε… ιδιότυπη καραντίνα επιστρέφοντας από τις διακοπές, με 5 μέρες άδεια άνευ αποδοχών. Επειδή ο εξαναγκασμός σε άδεια άνευ αποδοχών είναι παράνομος, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν σχετικές δηλώσεις, πως δήθεν οι ίδιοι ζητούν την εν λόγω άδεια χωρίς αποδοχές», επισημαίνει ο Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική αυθαιρεσία που παρατηρείται. «Έχουμε καταγγελίες για εργοδότες που ζητούν από τους εργαζομένους τους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ Covid-19 με δικά τους έξοδα και να το προσκομίσουν, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στην θέση εργασίας τους», συνεχίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος. Οι καταγγελίες για τις αυθαίρετες αυτές πρακτικές προέρχονται από πολλούς και διάφορους κλάδους – λένε οι συνδικαλιστές – όπως εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες, χώρους γραφείων, callcenter κ.α., έχουν αυξητική τάση μέρα με τη μέρα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το πρόβλημα θα γίνει πιο αισθητό όσο πλησιάζουμε στο τέλος του Αυγούστου.

Αναστολή συμβάσεων: Σε κίνδυνο ο 13ος και 14ος μισθός για χιλιάδες εργαζομένους

Την μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων μεθοδεύουν στα κρυφά πολλοί εργοδότες, κινούμενοι σε μια «γκρίζα ζώνη» που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από το υπουργείο Εργασίας και επικαλούμενοι την αναστολή σύμβασης των εργαζομένων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, κάποιοι εργοδότες αναμένουν από το κράτος την απόδοση ποσοστού από τον 13ο και 14ο μισθό, όπως έγινε και με το δώρο του Πάσχα. Μάλιστα, η ομοσπονδία τουρισμού επισιτισμού καταγγέλλει ότι ξενοδοχείο της Αττικής δεν επαναπροσέλαβε το προσωπικό προκειμένου να το βγάλει σε αναστολή σύμβασης, με το επιχείρημα ότι αν κάνει επαναπρόσληψη θα υποχρεωθεί να πληρώσει επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων.

Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμη διαλευκάνει αυτήν την γκρίζα ζώνη με αποτέλεσμα οι εργοδότες να κινούνται αυθαιρέτως. Το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει για το θέμα ερώτηση πριν κλείσει η Βουλή ενώ η πρώην υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι «η κυβέρνηση καταργεί 13ο και 14ο μισθό στους εργαζόμενους σε αναστολή. Η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα τη σιωπηρή κατάργηση των κατοχυρωμένων επί δεκαετίες μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ήδη, εξάλλου, πολλοί εργοδότες ενημερώνουν τους εργαζομένους τους ότι δεν πρόκειται να καταβάλουν 13ο και 14ο μισθό καθώς δεν έχουν καμία τέτοια υποχρέωση εκ του νόμου».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις