Σήμα κινδύνου εξέπεμψε σκάφος που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες, 20 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου. Μέσα στο σκάφος υπάρχουν περίπου 50 – 55 επιβάτες, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας από τους επιβαίνοντες τηλεφώνησε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης, 112, και ζήτησε βοήθεια από τους έλληνες λιμενικούς, υποστηρίζοντας ότι έχει εκδηλωθεί φωτιά στο μηχανοστάσιο του πλοίου.

Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες για φωτιά, αλλά όταν ταν στο σημείο έσπευσε πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού, αντιλήφθηκαν πως δεν υπάρχει φωτιά και ότι πλέει ακυβέρνητο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός, μιλώντας στο CNN, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των μεταναστών και του πληρώματος ιστιοφόρου σκάφους, το οποίο πλέει ακυβέρνητο 20 περίπου μίλια νοτιοανατολικά του νησιού της Ρόδου.

Όπως είπε ο κ. Λαγκαδιανός, «το σκάφος βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω καιρού και πλέει ακυβέρνητο».

«Στην αρχή είχαμε πληροφορίες ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο σκάφος. Τελικά, δεν ήταν πυρκαγιά, αλλά πλέει ακυβέρνητο. Υπάρχει μια τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθεί το σκάφος και μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει πυρκαγιά. Ωστόσο το σκάφος είναι σε δύσκολη κατάσταση, γιατί κουνιέται δεξιά – αριστερά από τα κύματα, καθώς πλέει ακυβέρνητο. Στην περιοχή σπεύδουν δύο παραπλέοντα σκάφη, για να ξεκινήσει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης», δήλωσε ο κ. Λαγκαδιανός.

Το ναυάγιο στη Χάλκη

Μόλις 48 ώρες μετά το περιστατικό της Χάλκης το Λιμενικό σπεύδει να βοηθήσει πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι επιβαίνουν σε σκάφος, το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου. Σύμφωνα με το Λιμενικό στην περιοχή έχουν σπεύσει δυο σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και τρία παραπλέοντα σκάφη. Στο σημείο σπεύδουν επίσης ελικόπτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν στην περιοχή έχουν φτάσει και τουρκικές ακταιωροί.

Έχουν περάσει μόλις 48 ώρες από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που  ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης 25/8, οπότε έγινε γνωστό ότι στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης ναυάγησε πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες. Οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα και μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 96 αλλοδαποί.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες και κινητοποιήθηκε άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Στην περιοχή, προς εντοπισμό των αλλοδαπών, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά, ενώ απογειώθηκαν ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Στην επιχείρηση διάσωσης η Τουρκία όμως, προκειμένου να προωθήσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο επέδειξε πρωτοφανή αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές δεκάδων μεταναστών. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό οι τουρκικές λιμενικές αρχές, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του ναυαγίου με σκάφη της ακτοφυλακής και ελικόπτερο, καλώντας μέσω ασυρμάτου τα πλοία, που βρίσκονταν ήδη εκεί και συμμετείχαν στις έρευνες, να αποχωρήσουν επειδή – όπως ανέφεραν – το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας- διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία. Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα εμπορικά πλοία να υπακούσουν και να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με το Militaire.gr, οι Τούρκοι δεν δίστασαν ακόμη και να παρενοχλήσουν με λέιζερ τα ελικόπτερα ενώ απαίτησαν από τον καπετάνιο του πλοίου Αλεξάνδρα Α να τους παραδώσει 15 ναυαγούς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις