Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Την εκτίμηση ότι αν η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχιστεί, τότε μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, διατύπωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σημειώνεται ότι δύο ακόμα μέλη της Επιτροπής, Νίκος Σύψας και Παναγιώτης Γαργαλιάνος, είχαν ταχθεί υπέρ της έναρξης της σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι είναι όλα έτοιμα για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία και πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Στο ερώτημα εάν θα ανοίξουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια την ίδια ημερομηνία, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι η απόφαση που έχει ληφθεί είναι για ταυτόχρονο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες.

Την ερχόμενη Τρίτη η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει την τελική απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων. Την Δευτέρα θα υπάρξει και η τελική συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής των ειδικών λοιμωξιολόγων , όπου θα συζητηθούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Αμέσως μετά θα παραδώσουν την τελική τους εισήγηση προς την κυβέρνηση για να αποφασιστεί η ημερομηνία.Το άνοιγμα αποδεικνύεται μια δύσκολη εξίσωση και οι απόψεις διίστανται.

Σύψας: Tα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Νικόλαος Σύψας εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Για να το πα΄ρουν απόφαση οι γονείς και να γυρίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από διακοπές. Να μείνουν τα παιδιά στο σπίτι και αμέσως μετά να πάνε στο σχολείο».

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ έβαλε και έναν ακόμα παράγοντα που όπως ο ίδιος εκτιμά πρέπει τα σχολεία να ανοίξουν νωρίς. «Π ρέπει οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το αν πρέπει να «σπάσουν» τα τμήματα ώστε να είναι λιγότεροι μαθητές, υπογράμμισε ότι «εάν η πολιτεία έχει την δυνατότητα να κάνει μικρότερα τμήματα, να τα κάνει. Αν δε γίνεται, να πάνε στο σχολείο 25 μαθητές ανά τάξη, αλλά με μάσκες».


Γαργαλιάνος: Να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου εάν είναι όλα έτοιμα

Την ίδια ημερομηνία προκρίνει και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι όλα έτοιμα, με μάσκες και υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. «Το 7 ή 14 δεν μας προσφέρει τίποτα. Το χειμώνα θα δούμε πως θα πάνε», είπε ο κ. Γαργαλιάνος. Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο σε περίπτωση που αποφασιστεί τα σχολεία να ανοίξουν στις 7.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου σε ευρεία σύσκεψη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «κλείδωσε» η ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα των σχολείων. Στη σύσκεψη μετείχαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος.

Πέτσας: Πιθανή παράταση στην έναρξη των μαθημάτων

«Η αρχική ημερομηνία ήταν 7 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να έχουμε παράταση κατά μία εβδομάδα, θα αποφασισθεί την Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου, αν θα έχουμε αυτή την παράταση. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ που βρίσκονται σήμερα, με κρούσματα στα επίπεδα που έχουμε σήμερα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει παράταση» ανέφερε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις