Με την εμβληματική, όπως τη χαρακτηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών, μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ (του νόμου 2190/ 1994), προδιαγράφονται πέντε μεγάλες αλλαγές: ένας διαγωνισμός ετησίως για το σύνολο των προσλήψεων, οριστικό τέλος σε ειδικές μοριοδοτήσεις, υποχρεωτική γραπτή διαγωνιστική διαδικασία για όλους, καθιέρωση τεστ προσωπικότητας και ηλεκτρονική πλατφόρμα για γρήγορα αποτελέσματα.

Ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος φέρεται να έχει εισηγηθεί την υιοθέτηση του θεσμικού πλαισίου που στοχεύει σε ενδυνάμωση της Αρχής και επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο που επικαλείται η εφημερίδα τα «ΝΕΑ», Εσωτερικών, ο νόμος 2190/1994 έμενε ως επί το πλείστον στα τυπικά προσόντα, χωρίς στην πραγματικότητα να βάζει κριτήρια που να προάγουν την ικανότητα του υποψηφίου για την προκηρυσσόμενη θέση. Αυτό είχε πολύ συχνά ως αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να εμπλέκονται σε… κυνήγι τυπικών προσόντων και πτυχίων, ενώ παράλληλα μεγάλες ήταν και οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προσλήψεων.

Οι 8 άξονες του νέου σχεδίου

«Η συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία εστιάζει στον ανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ τόσο για το τακτικό προσωπικό όσο και για το προσωπικό ορισμένου χρόνου πάνω στους ακόλουθους άξονες:

  1. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
  2. Διεξαγωγή γραπτών δοκιμασιών Γνώσεων, Δεξιοτήτων και Προσωπικότητας.
  3. Διακρίβωση δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας των υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων.
  4. Ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη διαλειτουργικότητας μεταξύ ΑΣΕΠ και εμπλεκομένων στις επιμέρους διαδικασίες φορέων που παρέχουν «στοιχεία- εισροές» στις διαδικασίες ΑΣΕΠ.
  5. Σύντμηση χρόνου ολοκλήρωσης διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ ώστε ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ υποβολής αιτήματος του φορέα και ανακοίνωσης του πίνακα διοριστέων να μην υπερβαίνει το ένα έτος.
  6. Κατάργηση των ειδικών διατάξεων που θεσπίζουν αποκλίνουσες διαδικασίες ή μοριοδοτήσεις με κατεύθυνση την ενιαία διαδικασία.
  7. Μείωση διοικητικού βάρους ΑΣΕΠ μέσα από τη δόμηση μιας στιβαρής, ενιαίας και προγραμματισμένης διαδικασίας.
  8. Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ τόσο ως προς το στελεχιακό δυναμικό όσο και τους συμβούλους προκειμένου να καταστεί δυνατή η με όρους αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας άσκηση του έργου του έργου του».

Έτσι εντός του φθινοπώρου, το υπουργείο καταργεί τις ειδικές μοριοδοτήσεις και φέρνει υποχρεωτική γραπτή διαγωνιστική διαδικασία για το σύνολο των προσλήψεων τακτικού προσωπικού . Θα πρόκειται για γραπτές δοκιμασίες γνώσεων , δεξιοτήτων και προσωπικότητας μέσω του συστήματος των πολλαπλών επιλογών. «Ο υποψήφιος θα εξετάζεται σε επίπεδο γνωστικού επιπέδου σε επίπεδο δεξιοτήτων , στη δυνατότητα για παράδειγμα αναλυτικής σκέψης ή επίλυσης προβλημάτων ενώ θα γίνεται και ένα τεστ προσωπικότητας που θα σκιαγραφεί το συμπεριφορικό υπόβαθρο του υποψηφίου », επισημαίνουν αρμόδιες πηγές.

Στις προωθούμενες αλλαγές περιλαμβάνεται και και το γεγονός ότι θα προκηρύσσεται πλέον ένας διαγωνισμός τον χρόνο, περιλαμβάνοντας όλες τις προσλήψεις, διαδικασία που θα βασίζεται στην καταγραφή των αναγκών κάθε Μάιο από τους φορείς του Δημοσίου και στην εγκριτική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κάθε Σεπτέμβριο. Στόχος είναι η σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου. Αντίθετα, όπως υπογραμμίζουν,από το αρμόδιο υπουργείο σύμφωνα με τα«ΝΕΑ» αναμένεται να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα , μέσω της οποίας το ΑΣΕΠ θα ελέγχει ταχύτερα τις ενστάσεις των υποψηφίων. Ο σχεδιασμός προβλέπει επιπλέον ενίσχυση της Αρχής με προσωπικό και συμβούλους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις