«Δεν θα διστάσουμε να τροποποιήσουμε τα μέτρα αν χρειαστεί», διεμήνυσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μία μέρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις στις οποίες η ίδια προέβη τη Δευτέρα. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, απάντησε στο τι αναμένεται να γίνει εάν εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού σε τάξη. «Κλείνει το τμήμα και γίνεται ιχνηλάτηση», είπε, ενώ αν είναι εκπαιδευτικός εντοπιστεί θετικός στον κορονοϊό, «γίνεται ιχνηλάτηση και κλείνουν κάποια τμήματα». Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, «πάμε σε τηλεκπαίδευση».

Για τη μάσκα

Η ίδια απέφυγε να αναφερθεί σε τιμωρίες μαθητών σε περίπτωση που αρνηθούν να φορέσουν μάσκα, περιοριζόμενη στο να πει ότι «κανένας δεν θα μπαίνει στην τάξη χωρίς μάσκα», σημειώνοντας ότι η υγεία είναι «ό,τι πιο πολύτιμο σε καιρό πανδημίας». Σε επίμονες ερωτήσεις περί της χρήσης μάσκας, η κ. Κεραμέως απέφυγε να επιδείξει αυστηρότητα, σημειώνοντας σε ήπιους τόνους ότι «έχουμε πει ότι είναι υποχρεωτική στα σχολεία», για να προσθέσει κατόπιν: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει γονιός που δεν θέλει να προστατεύσει το παιδί του και την ευρύτερη οικογένεια. Με τη μάσκα το παιδί θωρακίζει τον εαυτό του και προστατεύει τον παππού και τη γιαγιά». Η ίδια υπογράμμισε στη συνέχεια ότι -βάσει των όσων έχουν αποφασιστεί- «δεν θα μπορεί να μπαίνει κανείς στην τάξη χωρίς μάσκα, ούτε καθηγητής, ούτε γονιός».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι τα σχολεία «μπορούν να λειτουργήσουν σε πλήρη σύνθεση με αυξημένη χρήση μέτρων προστασίας» και πως «η μάσκα είναι πολύτιμο εργαλείο». Η κ. Κεραμέως υπενθύμισε ότι αυτή ήταν «η εισήγηση που έγινε από την επιτροπή λοιμωξιολόγων», δηλαδή να ανοίξουν τα σχολεία «με πλήρη σύνθεση των τμημάτων και πιο αυστηρά μέτρα». «Αυτό σημαίνει κανονικότητα» στα σχολεία είπε, επισημαίνοντας ότι «οι τάξεις δεν μπορούν να συγκριθούν με καταστήματα, η σύνθεση των ανθρώπων εκεί είναι σταθερή».

Για τα σχολικά λεωφορεία, είπε ότι η λειτουργία τους θα είναι κανονική, «με χρήση μάσκας από όλους και σύσταση τα παιδιά ίδια οικογένειας να κάθονται μαζί».

Η ίδια ανέφερε ότι «θα προσλάβουμε περισσότερους εκπαιδευτικούς και θα φτιάξουμε περισσότερα τμήματα. Έχει εγκριθεί κονδύλι 100 εκ. ευρώ από τον πρωθυπουργό».

Η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι ο μέσος όρος των μαθητών ανά τμήμα στην επικράτεια είναι 17 πανελλαδικά, ενώ σε Αττική – Θεσσαλονίκη 20 μαθητές.

Άνοιγμα σχολείων: Στις 14 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι – Αυτά είναι τα μέτρα για τη λειτουργία τους


Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως η έναρξη του σχολικού έτους θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου με όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.

Χρήση μάσκας

 • Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού.
 • Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική. Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
 • Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού.
 • Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα. Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα. Η κυβέρνηση θα διαθέσει μάλιστα δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Από την χρήση μάσκας εξαιρούνται

 • Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
 • Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
 • Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό

Μεταξύ των μέτρων που έχουν προβλεφθεί, είναι τα εξής:

 • Θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής.
 • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.
 • Διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.
 • Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.
 • Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων
 • Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.
 • Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.
 • Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.
 • Όσον αφορά τα αθλήματα: Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους. Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.
 • Εργαστήρια: Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας. Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.
 • Στις αίθουσες Πληροφορικής: Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.
 • Για τα Μουσικά Όργανα: Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων. Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.
 • Ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού νερού. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το Υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας.
 • Σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθείται διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ.
 • Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας του σχολείου τα μαθήματα θα συνεχίζονται εξ αποστάσεως

Τι ισχύει με τις απουσίες

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε όμως και στα ζητήματα απουσιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Οι περιπτώσεις που θα δικαιολογούνται οι απουσίες είναι οι εξής:

 • Πρώτον, αν νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
 • Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
 • Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.