Όπως γράψαμε χθες σε ρεπορτάζ, παρουσιάζοντας ξεχωριστές επιτυχίες των πανελλαδικών εξετάσεων του 2020,  δεν είναι όλα μια ζαριά στη ζωή. Κάποιες συγκυρίες θα μας ρίξουν στα βαθιά αλλά κάποιες άλλες θα μας βγάλουν στον αφρό.

Μετά τους δύο ανήλικους κρατούμενους του Αυλώνα που διέπρεψαν στις σχολές επιλογής τους, και τις δύο μητέρες που μεγάλωναν τα παιδιά τους μόνες, σκληρά εργαζόμενες που πέρασαν στα ΑΕΙ, ο πρόσφυγας πολέμου Ζιγιέν, είναι ακόμα μία λαμπρή απόδειξη ότι όλη μας η ζωή είναι τελικά… πανελλαδικές εξετάσεις. Πότε «κοβόμαστε», πότε επιτυγχάνουμε, τίποτα δεν κρίνεται με την πρώτη, τίποτα δεν τελειώνει.

Μέσα από ένα διακριτικό σημείωμα αναδεικνύεται ένας λαμπρός αγώνας επιβίωσης, ένας αγώνας που δεν έχει καμία απολύτως ευκολία, δεν είναι στρωμένος με προϋποθέσεις τουναντίον είναι γεμάτος αντιξοότητες και εμπόδια.
«Μόλις στα 18 του ο Ζιγιέν έφυγε μόνος του από την πατρίδα του στην Αφρική λόγω εμφυλίου. Μπήκε φυλακή στην Ορεστιάδα ως παράνομος και μετά βρέθηκε στην Αθήνα χωρίς φαΐ και στέγη. Ύστερα τον έστειλαν στην Κόνιτσα, στο κέντρο προστασίας ανήλικων προσφύγων, όπου ζήτησε αμέσως να πάει σχολείο. Μέσα σε τρεις μήνες έμαθε ελληνικά.

Τέλειωσε το ΕΠΑΛ της Κόνιτσας με βαθμό απολυτηρίου 19,8 και σήμερα είναι πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια. Ένα μεγάλο μπράβο στον 20χρονο Αφρικανό πρόσφυγα που αρίστευσε, χωρίς φροντιστήριο, και ζώντας στην Ελλάδα μόλις 4 χρόνια. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας».

Πολλοί νιώθουν συγκίνηση διαβάζοντας την ιστορία του και χαρά μαθαίνοντας την επιτυχία του. Κάποιοι άλλοι νιώθουν ζήλεια που τα δικά τους «καμάρια» δεν τα κατάφεραν και ίσως θα ζητήσουν, αν ήταν σημαιοφόρος στο σχολείο, να μην κρατούσε τη σημαία διότι δεν «πληρεί προϋποθέσεις». Κι ας είχε βαθμό 19,8. Θυμίζουμε ότι στην Κόνιτσα έχουν υπάρξει σοβαρές ρατσιστικές επιθέσεις όπου πρωταγωνίστησε 30χρονος επιχειρηματίας από την περιοχή των Ιωαννίνων και εθνοφύλακας, μαζί με τρεις 17χρονους μαθητές του ΕΠΑΛ Κόνιτσας.

Δυστυχώς και η κυβέρνηση βλέπει με ενόχληση τους πρόσφυγες και διαρκώς περιορίζει τις όποιες μικρές ευκαιρίες των προσφυγόπουλων να σπουδάσουν και να ενταχθούν με αξιοπρεπείς όρους στην κοινωνία.

Ο σπουδαστής Ζιγιέν έχει ακόμα πολλές εξετάσεις να δώσει στη ζωή του. Ας του ευχηθούμε να τις «περνά επιτυχώς».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις