Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες αποκτά μεγαλύτερη σημασία φέτος και λόγω της πανδημίας Covid-19. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, η περίοδος εμβολιασμών για τη γρίπη ξεκινά στα μέσα του επόμενου μήνα – όπως γίνεται κάθε χρόνο – μετά και την επίσημη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

«Έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η εμβολιαστική περίοδος για τη γρίπη ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου».

Σε παλαιότερη ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες υγείας.

Πέραν του αντιγριπικού εμβολίου, το επόμενο μέτρο προστασίας από τη γρίπη είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Επίσης, όποιος εκδηλώνει συμπτώματα από το αναπνευστικό (όπως βήχας, καταρροή, πυρετός), θα πρέπει απαραιτήτως να παραμένει στο σπίτι μέχρι και ένα 24ωρο μετά την ύφεση των συμπτωμάτων, ώστε να μη μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

Αυξημένη ζήτηση για αντιγριπικά εμβόλια

Μπορεί προς το παρόν να είναι ασαφές ποια στελέχη της γρίπης θα επικρατήσουν τον χειμώνα του 2020-21, ωστόσο ήδη παγκοσμίως καταγράφεται αυξημένη ζήτηση από την πλειοψηφία των κρατών θέτοντας ισχυρή πίεση προς τις μονάδες παραγωγής εμβολίων.

Σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά, πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), «τη σεζόν 2019-2020 καταγράφηκε ρεκόρ εμβολιασμών έναντι της γρίπης και μάλιστα οι εμβολιασμοί έγιναν έγκαιρα. Το 2018-19 είχαν γίνει 2.300.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί και την περίοδο 2019-2020 πραγματοποιήθηκαν 3.100.000».

Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, καθώς η γρίπη και γενικότερα οι αναπνευστικές λοιμώξεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Ο ΠΦΣ ήδη επεξεργάζεται καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την αξία του έγκαιρου εμβολιασμού έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, ενώ στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές (υπουργείο Υγείας, ΕΟΦ κ.ά.) έχει επισημάνει την ανάγκη έγκαιρης εξασφάλισης επαρκών αποθεμάτων αντιγριπικών εμβολίων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις