Νεκρός ανασύρθηκε 34χρονος αλεξιπτωτιστής ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης παρασύρθηκε από ισχυρούς ανέμους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αλεξιπτωτιστής συμμετείχε σε νυχτερινή άσκηση στα Μέγαρα με το ειδικό τμήμα αλεξιπτωτιστών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων ο στρατιώτης παρασύρθηκε από τον δυνατό αέρα, βγήκε εκτός της ζώνης ρίψης και έπεσε σε βάλτο.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Λίγες ώρες αργότερα, ο αλεξιπτωτιστής εντοπίστηκε από συναδέλφους του και μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Δυστυχώς, στο νοσοκομείο οι γιατροί απλά επιβεβαίωσαν τον θάνατό του. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας:

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τη νύχτα 3 προς 4 Σεπτεμβρίου 2020, ο ΕΠΟΠ Λοχίας (ΠΖ) Κ.Μ. της δυνάμεως Μονάδας της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια νυχτερινού χερσαίου επιχειρησιακού άλματος ελευθέρας πτώσεως τραυματίστηκε θανάσιμα.

Το ΓΕΕΘΑ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως».

Οι αλεξιπτωτιστές του ελληνικού στρατού

Οι αλεξιπτωτιστές ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις. Σημειώνεται πως οι ειδικές δυνάμεις περιλαμβάνουν ένοπλα τμήματα στο Στρατό Ξηράς, στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων είναι υπεύθυνη για το συντονισμό επίλεκτων σχηματισμών και μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Στρατός Ξηράς

  • Δυνάμεις Πεζοναυτών: Εκπαιδεύονται σε αποβατικές ενέργειες με πλοία του Στόλου και πλωτά μέσα των Ειδικών Δυνάμεων. Η εκπαίδευσή τους, τα στελέχη τους και οι ασκήσεις τους είναι κοινές με τις υπόλοιπες δυνάμεις καταδρομών. Τα 3 τάγματα πεζοναυτών 505ΤΠΝ, 521ΤΠΝ 575ΤΠΝ και 32 ΤΥΠ είναι οι μονάδες υπηρεσίας των Ελλήνων Πεζοναυτών και υπάγονται στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών “Μοράβας” (Βόλος).
  • Δυνάμεις Καταδρομών: Οι καταδρομείς, γνωστοί και ως ΛΟΚατζήδες,Καταδρομείς, χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, ανάλογα με την φύση της αποστολής τους.
  • Ορεινοί Καταδρομείς: Γνωστοί και ως ΛΟΚ (Λόχος Ορεινών Καταδρομών). Ειδικεύονται στον ορεινό αγώνα, την επιβίωση και τον ανορθόδοξο πόλεμο. Οι ορεινές μοίρες καταδρομών Β’ ΜΚ, Δ’ ΜΚ, Ε’ ΜΚ, είναι οι μονάδες σε υπηρεσία των Ελλήνων Ορεινών Καταδρομέων (Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Δράμα)
  • Αμφίβιοι Καταδρομείς: Αποστολή τους είναι η προστασία των ελληνικών νησιών. Επανδρώνουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Οι αμφίβιες μοίρες καταδρομών Η’ Μ.Α.Κ, Α’ Μ.Α.Κ., Γ’ Μ.Α.Κ., Θ’ Μ.Α.Κ., Ι’ Μ.Α.Κ., Ζ’ Μ.Α.Κ., είναι οι μονάδες σε υπηρεσία των Ελλήνων Αμφίβιων Καταδρομέων (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Νέα Πέραμος Αττικής)
  • Αλεξιπτωτιστές: Λαμβάνουν βασική και ειδική εκπαίδευση στα αλεξίπτωτα και τις εναέριες αποστολές. Χαρακτηριστικό τους, εκτός από τον πράσινο μπερέ, η περίφημη ‘πουλάδα’ στο στήθος που κοσμεί τη στολή τους. Οι μοίρες αλεξιπτωτιστών καταδρομών 1η Μ.ΑΛ., 2η Μ.ΑΛ., είναι οι μονάδες σε υπηρεσία των Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών Καταδρομέων. Η εκπαίδευση γίνεται στη Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστών (ΣΒΕΑ) (Ασπρόπυργος, Χανιά)
  • Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών: (Ε.Τ.Α.) Είναι τμήμα της 13ης ΔΕΕ και αποτελεί την πλέον επίλεκτη μονάδα του Ελληνικού Στρατού. Κύρια αποστολή είναι η στρατηγική αναγνώριση σε μεγάλο βάθος πίσω από τις εχθρικές γραμμές και ο τρόπος οργάνωσης της μονάδας δεν έχει καμία σχέση με αυτήν άλλων μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων. Λόγω της λεπτής αποστολής του, το ETA επανδρώνεται εξ ολοκλήρου από μόνιμα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων,ενώ παλιότερα υπήρχε έφεδρο προσωπικό. Υπάγεται στη 13η ΔΕΕ. (Νέα Πέραμος).