Επιθετική ήταν η «υποδοχή» του νέου πρέσβη της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, Νικολάου Πιπερίγκου από τον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ. Στην ολιγόλεπτη ομιλία του, αντιμετώπισε την Ελλάδα και την Κύπρο ως χώρες εχθρικές καθώς τις κατηγόρησε ότι συνεργάζονται με την Αρμενία. Επίσης, υπογράμμισε ότι το Αζερμπαϊτζάν στηρίζει τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ενεργές επαφές με την Ελλάδα και πρέπει να σχεδιάσουμε τη συνεργασία μας για το μέλλον», υποστήριξε αρχικά ο Αλίγιεφ και συνέχισε, τονίζοντας ότι τα ενεργειακά θέματα έχουν αρνητική επιρροή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το δεύτερο θέμα που έθεσε ήταν η «στρατιωτική συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται στρατιωτικά και στηρίζει την Αρμενία «μια χώρα που καταλαμβάνει εκτάσεις μας, έχει διαπράξει γενοκτονία στο Χοτζαλί, έχει αφήσει άστεγους εκατομμύρια Αζέρους και καταστρέφει μνημεία του πολιτισμού και της θρησκείας μας».

«Αδελφική χώρα η Τουρκία»

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, υποστήριξε ότι η πολιτική της χώρας του ταυτίζεται απόλυτα με εκείνη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο ο φίλος και εταίρος μας, αλλά μια αδελφική χώρα για μας. Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία χωρίς κανέναν δισταγμό σε όλες τις υποθέσεις. Έχουμε την υποστήριξη σε όλα τα ζητήματα από τους Τούρκους αδερφούς μας και τους υποστηρίζουμε κι εμείς σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών τους στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Αλίγιεφ.

Επισήμανε στον νέο Έλληνα πρέσβη ότι «θέλω να γνωρίζετε τη θέση μας. Η θέση αυτή έχει επισήμως γίνει γνωστή από την αζερική κυβέρνηση με δικές μου οδηγίες» ενώ για αποχαιρετιστήριο μήνυμα επανέλαβε τις «αδελφικές σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία».

«Ευχαριστώ» από Τσαβούσογλου

Τον Αλίγιεφ έσπευσε να ευχαριστήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στο Twitter. «Ευχαριστούμε πολύ αγαπητέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας! Ποτέ δεν αισθανθήκαμε αμφιβολίες για την στήριξη του Αζερμπαϊτζάν. Και η Τουρκία αταλάντευτα θα είναι πάντα δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν. Ένα Έθνος. Δύο κράτη» έγραψε ο Τσαβούσογλου.