Το Β’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αθώωσε τον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Ηλία Γκιώνη για την κατηγορία απειλής και εξύβρισης σε βάρος αστυνομικού. Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από αλληλέγγυους και ο Ηλίας Γκιώνης δήλωσε δικαιωμένος για την απόφαση – ανάχωμα στην αστυνομική βία.

Παρά την εισαγγελική πρόταση, που ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών, καθώς υπήρξε κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα που αποδόμησε την κατάθεση του αστυνομικού.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 23 Αυγούστου, ο Ηλίας Γκιώνης δέχθηκε ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς στα Εξάρχεια και όταν απάντησε στις προσβολές, συνελήφθη, μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Εξαρχείων και του αποδόθηκαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση αστυνομικών οργάνων.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Ηλία, περπατώντας στα Εξάρχεια παρατήρησε άντρες της διμοιρίας να τον δείχνουν και να γελάνε, αποκαλώντας τον «θέαμα». «Δες έναν άντρακλα που περνάει», τους άκουσε να λένε. Ο Ηλίας τους πλησίασε για να ρωτήσει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, λαμβάνοντας την απάντηση «δεν απευθυνόμασταν σε εσάς». Ο ακτιβιστής αντέδρασε λέγοντας ότι «μα με κοροϊδεύετε τόση ώρα», παραθέτοντας τον αντιρατσιστικό νόμο και επισημαίνοντας πως είναι απίστευτο εν έτη 2020 να κατακρίνεται κάποιος για τα ρούχα του ή την σεξουαλική του ταυτότητα.

Η υπόθεση θα βρεθεί ξανά στο εδώλιο καθώς ο κατηγορούμενος έχει μηνύσει τους αστυνομικούς για λόγω και έργω εξύβριση, ψευδή καταμήνυση και κατάχρηση εξουσίας και με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Γιώργος Ζήσης, τόνισε ότι «είναι υποχρέωση της δικαιοσύνης να στέκεται στο πλευρό των ατόμων που υφίστανται έκδηλη αστυνομική βία».

Σε δημόσια δήλωση για την υπόθεση του Ηλία Γκιώνη προχώρησε και η Διεθνής Αμνηστία, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία της για ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής κακοποίησης που έχει καταγγελθεί, αυτή τη φορά ενάντια σε έναν ακτιβιστή. «Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές να διασφαλίσουν ότι η έρευνα σχετικά με την καταγγελθείσα κακοποίηση του Ηλία Γκιώνη είναι άμεση, εμπεριστατωμένη, ανεξάρτητη, αμερόληπτη και κατάλληλη, και ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποκαλυφθεί οποιοδήποτε φερόμενο ως κίνητρο μίσους πίσω από τη διάπραξη του εγκλήματος» ανέφερε στη δήλωσή της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις