Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, που θα σημάνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού, με την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, ο αγιασμός στα σχολεία θα γίνει στην αυλή με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και μαθητών. Στην συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί κάθε αίθουσα ξεχωριστά, όπου θα βρίσκονται οι υπόλοιποι μαθητές και εκπαιδευτικοί.

«Σας ενημερώνουμε ότι ο καθιερωμένος Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 στον αύλειο χώρο των σχολείων, μετά από συνεννόηση του/της Διευθυντή/ντριας με τους ιερείς του οικείου ναού, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών και στη συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου θα παρευρίσκονται οι λοιποί μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί. Παρακαλούμε να ενημερώσετε τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς σας», αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας.

Τα 16 μέτρα

Αναλυτικά τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία είναι:

1. Χρήση μάσκας. Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού. Η Κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

2. Ενημέρωση και οδηγίες. Είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ. Έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

3. Αντισηπτικά στο σχολείο, σχολαστικός καθαρισμός, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

4. Ενίσχυση ολοήμερου σχολείου, με επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

5. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ΕΟΔΥ στα σχολεία σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

6. Διαφορετικά διαλείμματα με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων.

7. Προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων. Η επιτροπή έχει ήδη δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων.

8. Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα εντός κάθε σχολικού τμήματος.

9. Μαθητικοί διαγωνισμοί με μέτρα, με υποχρεωτική μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων.

10. Μη πραγματοποίηση εκδρομών και συνεδρίων

11. Επισκέψεις και περίπατοι ανά τμήμα. Οι επισκέψεις (π.χ. σε μουσεία, δημόσια κτήρια) θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

12. Αθλήματα

  • Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια.
  • Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

13.Εργαστήρια

  • Προβλέπονται σταθερές ομάδες συνεργασίας και καθαρισμός υλικών / εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

14. Αίθουσα πληροφορικής

  • Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.

15. Μουσικά όργανα

  • Καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση
  • Ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μ.

16. Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι/νερό

«Πονοκέφαλος» οι αρνητές μάσκας

Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς προκαλούν οι αρνητές της μάσκας οι οποίοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να προτρέπουν τους μικρούς μαθητές που ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα θρανία, να μην τις φορούν. Ορισμένοι γονείς που δηλώνουν «πολέμιοι της χρήσης μάσκας» στα σχολεία, δυναμιτίζουν το κλίμα προκαλώντας την οργή των ειδικών.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, του υπουργείου Παιδεία και της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τη χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους κλειστούς χώρους των σχολικών μονάδων είναι ξεκάθαρες. Οι λοιμωξιολόγοι, όσο πλησιάζουμε στην ημέρα όπου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, τόσο περισσότερο προσπαθούν να πείσουν τους αρνητές της μάσκας για την ανάγκη να χρησιμοποιείται από τους μαθητές, ακόμη και στις μικρές ηλικίες.

Οι αντιδράσεις που έχουν υπάρξει για τη χρήση μάσκας, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και στις τάξεις των εκπαιδευτικών, ζητώντας δέσμη μέτρων για να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο χωρίς «παρατράγουδα». Μετά τις πρόσφατες εικόνες με τις διαδηλώσεις γονείς, εκπαιδευτικού χτυπούν καμπανάκι τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται να δούμε γονείς που να απαιτούν να μπουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς μάσκα.

Σε κάθε περίπτωση τόσο το υπουργείο Παιδείας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και οι ειδικοί επισημαίνουν πως βασική προτεραιότητα όλων είναι η ασφαλής επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και αυτή θα γίνει τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.  Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Θανάσης Κικινής ζητά προστασία από την πολιτεία μπροστά στο κίνημα των αρνητών της μάσκας. «Έχουμε δεχθεί επιστολές με απειλές γονέων με ένδικα μέσα για να μην φορέσουν τα παιδιά τους μάσκα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικινής. «Ζητάμε νομική θωράκιση για να μην τρέχουμε στα αυτόφωρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις