Ένταση και επεισόδια σημειώνονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, ενώ είναι σε εξέλιξη η πορεία για την κατάληψη της Terra Incognita. Η πορεία φέρεται να διασπάστηκε σε δύο μεγάλα μέρη από το οποία το ένα κινείται προς τα ανατολικά από την οδό Φιλίππου και το άλλο προς την Καμάρα.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ με τα ΜΑΤ να απαντούν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης.

Η αστυνομική επιχείρηση στην κατάληψη Terra Incognita

Yπενθυμίζεται ότι μπιτόνια με βενζίνη, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κροτίδες και γκαζάκια τυλιγμένα με φυτίλια, βρήκαν στις 17 Αυγούστου, μεταξύ άλλων οι αστυνομικοί κατά την επιχείρηση εκκένωσης του υπό κατάληξη κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τάσκου Παπαγεωργίου και Ολύμπου, στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κατά την ώρα της επέμβασης των αστυνομικών στο υπό κατάληψη κτίριο δε βρισκόταν κάποιο άτομο.

Το κτίριο βρισκόταν υπό κατάληψη από την αναρχική ομάδα «Terra Incognita», η οποία θεωρείται επί σειρά ετών «σύμβολο» για τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Το κτίριο ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, πάγιο αίτημα του οποίου ήταν να λυθεί η κατάληψη, η οποία τελούσε από το 2004, προκειμένου να προχωρήσει σε αξιοποίησή του.

Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην κατάληψη παρουσία δικαστικού λειτουργού και προχώρησαν σε έρευνες σε όλους τους χώρους. Η αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων στις μεγάλες πόλεις.

Τι βρέθηκε στην κατάληψη

Συνολικά στο εσωτερικό της κατάληψης της οδού Ολύμπου στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δοχεία με εύφλεκτο υλικό, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, γκαζάκια τυλιγμένα με φυτίλια και πλάκες παραφίνης, κροτίδες προσαρμοσμένες σε γκαζάκια, πλήθος πυρσών, κροτίδων και ναυτικών φωτοβολίδων, πλήθος από κράνη, πυροσβεστήρες και αντιασφυξιογόνες μάσκες, μαχαίρι στρατιωτικού τύπου, ξύλινες ασπίδες με εσωτερική χειρολαβή, κοντάρια, πλαστή αστυνομική ταυτότητα, σταθερός ηλεκτρονικός υπολογιστής, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, γραφομηχανή παλαιού τύπου, μεγάλου μεγέθους τυπογραφική μηχανή και μηχάνημα κοπής χάρτου, χρηματικό ποσό 1.500 ευρώ, και βιβλίο οικονομικών συνεισφορών.

Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε λίγο πριν τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Γύρω στις 12;00 το μεσημέρι ομάδα αντιεξουσιαστών έφτασε με πορεία στο σημείο, ωστόσο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν να προσεγγίσουν το κτίριο. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα και μετά από λίγο αποχώρησαν

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις