Εξηγήσεις για το φιάσκο με τις υπερμεγέθεις μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Το λάθος για τα XL μεγέθη το αποδίδει στη συρραφή. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι αυτές οι διαστάσεις είχαν δοθεί από την επιτροπή των ειδικών αλλά για τα υφάσματα πριν ραφτούν και μετατραπούν σε μάσκες. Επισημαίνει όμως με κομψό τρόπο ότι η ευθύνη είναι της ΚΕΔΕ που έκανε το διαγωνισμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για μάσκες που διανεμήθηκαν σε κάποιες σχολικές μονάδες της επικράτειας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει:

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.τε

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Το ζήτημα όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις με τους γονείς να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες από τις μάσκες των παιδιών τους που καλύπτουν ακόμη και τα μάτια τους.

Υπήρξε μάλιστα και πολιτική αντίδραση όπως αυτή του τομεάρχη εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Ζαχαριάδη προς τον Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο

Μάσκες για… γίγαντες

Τρολ στο Twitter δίχως έλεος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις