«Φρένο» μπαίνει στην παραγωγή των μασκών, μετά το σάλο που προκλήθηκε για το μέγεθος τους, όπως ενημερώνει η Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Στην ανακοίνωσε που εξέδωσε ρίχνει το λάθος στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, στην οποία όπως επισημαίνει οφείλεται η αστοχία με τα μεγέθη.
Όπως αναφέρει: «Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας. Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19».
ΓΓ: Γιατί δόθηκαν μεγάλες μάσκες
Νωρίτερα, σήμερα το υπουργείο Υγείας έδωσε διευκρινίσεις για το φιάσκο με τις υπερμεγέθεις μάσκες.
Οι διαστάσεις για τις μάσκες, όπως αναφέρει ήταν σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές, όμως αυτές αφορούσαν το μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για μάσκες που διανεμήθηκαν σε κάποιες σχολικές μονάδες της επικράτειας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει:
Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.
Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.τε
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».
Οι μάσκες που προκάλεσαν σάλο
Το ζήτημα όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις με τους γονείς να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες από τις μάσκες των παιδιών τους που καλύπτουν ακόμη και τα μάτια τους.
Μάσκες για… γίγαντες
Τρολ στο Twitter δίχως έλεος
Ιδού ένα δείγμα από τις μάσκες που μοιράστηκαν σήμερα στα #σχολεια#μασκες pic.twitter.com/TXukTLS5C1
— Athina_K (@athina78) September 14, 2020
Κατάλαβε κανείς πως σε λίγους μήνες πήγαμε από το “οι μάσκες είναι ακατάλληλες – ακόμα και επικίνδυνες – για την ευρύτερη κοινωνία” σε αυτό; pic.twitter.com/hzXRYZVMpV
— Κapoios Αllos 🌐 (@Kapoiosmpla) September 14, 2020
Μια δουλειά είχατε να κάνετε ρε ξεφτιλες.!! άι σιχτιρ.,!!#σχολεια pic.twitter.com/5LjLYNDO36
— Aleka G (@alekagiol) September 14, 2020
Η θεούσα παρήγγειλε μαζί με τις #μασκες για τα παιδία και σοβρακοφανέλες για του λόγου της σε διάφορα χρώματα. Μαντέψε τί απ΄τα δυο έφτασε σήμερα στα #σχολεια . Μαλάκα μου, είναι εντελώς ανίκανοι. #ΝΔ_ξεφτιλες pic.twitter.com/y4OK86tCOL
— [email protected] (@Nickher2) September 14, 2020
Η #μάσκα που μοίρασαν στα #σχολεία είναι για γίγαντες… pic.twitter.com/DeQiNFmHOy
— Pavlou Machi (@PavlouM) September 14, 2020
Αυτή η μάσκα δόθηκε για παιδί νηπιαγωγείου. Λογικά το μπουκάλι θα είναι 1,5 λίτρου. Καλή αρχή… #σχολεία #μασκα #COVID19greece #κορωνοιος pic.twitter.com/Mr5MUsVWS3
— Marsupilami (@TheMarsupilami) September 14, 2020
Η μάσκα που φόρεσε σήμερα το 8χρονο και η μάσκα που του έδωσαν στο σχολείο. Ήθελα να ‘ξερα πως θα πληρωθούν οι μάσκες με το κομμάτι ή με το μέτρο; μια δουλειά είχαν να κάνουν όλη κι όλη κι αυτή σκατά την έκαναν!#μασκα #σχολεια pic.twitter.com/KpLAueHilt
— Black Sheep (@Black_Sheep_3) September 14, 2020
τα νιάτα
το μέλλον κ η ελπίδα του τόπου #σχολεια #μασκα #COVIDIOTS #Covid_19 pic.twitter.com/2HgYwSSg60— QUEER AS FOLK (@PsychoMeToo) September 14, 2020