«Φρένο» μπαίνει στην παραγωγή των μασκών, μετά το σάλο που προκλήθηκε για το μέγεθος τους, όπως ενημερώνει η Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Στην ανακοίνωσε που εξέδωσε ρίχνει το λάθος στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, στην οποία όπως επισημαίνει οφείλεται η αστοχία με τα μεγέθη.

Όπως αναφέρει: «Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας. Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19».

ΓΓ: Γιατί δόθηκαν μεγάλες μάσκες

Νωρίτερα, σήμερα το υπουργείο Υγείας έδωσε διευκρινίσεις για το φιάσκο με τις υπερμεγέθεις μάσκες.

Οι διαστάσεις για τις μάσκες, όπως αναφέρει ήταν σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές, όμως αυτές αφορούσαν το μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για μάσκες που διανεμήθηκαν σε κάποιες σχολικές μονάδες της επικράτειας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει:

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.τε

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Οι μάσκες που προκάλεσαν σάλο

Το ζήτημα όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις με τους γονείς να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες από τις μάσκες των παιδιών τους που καλύπτουν ακόμη και τα μάτια τους.

Μάσκες για… γίγαντες

Τρολ στο Twitter δίχως έλεος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις