«Κόκκινο» έχει χτυπήσει ο κορονοϊός στην Αττική με τα κρούσματα να ξεπερνούν καθημερινά τα 100. Σήμερα μάλιστα από τα 180 που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ τα 102 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής.

Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές θεωρούνται το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και η Κηφισιά. Η επιβαρυμένη εικόνα σε ό,τι αφορά το φορτίο στην Αττική αποτυπώνεται και στους αριθμούς, καθώς από τους 501 νοσηλευόμενους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 230 είναι στα πέντε από τα επτά νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική και από τους 54 διασωληνωμένους οι 20 είναι στο «Σωτηρία» και τον «Ευαγγελισμό».

Χθες ήταν 54, ενώ πριν από μία εβδομάδα, ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ ήταν 42.

Νέα πιο αυστηρά μέτρα

Από το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε δώσει το στίγμα της αυστηροποίησης των μέτρων κατά του κορονοϊού που θα πάρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους λοιμωξιολόγους να της καταθέσουν έναν κατάλογο με μέτρα για να μπλοκαριστεί ο ιός.

«Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς, το άνοιγμα των σχολείων και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές όπως η Πέλλα και η Αττική ανησυχούν την κυβέρνηση. Γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν κατάλογο με κλιμάκωση μέτρων αν χρειαστεί. Οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κάνοντας ειδική αναφορά στην Πέλλα και την Αττική, προανήγγειλε νέα αυστηρά μέτρα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στους λοιμωξιολόγους να συντάξουν έναν κατάλογο με πιθανά μέτρα ανά περιοχή, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο, Τρίτη.

Στα μέτρα που εξετάζονται είναι ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης να μην ξεπερνά τα τέσσερα. Παράλληλα συζητιέται να μειωθεί και ο αριθμός των παρευρισκομένων στις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσια, κηδείες και να είναι λιγότεροι από 50.

Η εισήγηση θα αφορά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά πιθανώς και άλλες περιοχές της Αττικής με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς ακόμη αυτό να είναι σαφές. Ισχυρό επίσης είναι το σενάριο της επέκτασης χρήσης της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, που δεν εφαρμόζεται σήμερα, όπως εστιατόρια και καφετέρειες.

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι πώς θα μετακινείται ο κόσμος με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος συνωστισμός. Γι΄αυτό και σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα εξετάζεται το κυλιόμενο ωράριο στο Δημόσιο, για να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Οριζόντια μέτρα σε δήμους της Αττικής

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Open TV κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το εάν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προσανατολίζεται να ζητήσει τοπικά μέτρα σε επίπεδο δήμων στην Αττική.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας «η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».