Το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία όπως έχει προαναγγελθεί θα αφορούν περιοχές με επιβαρυμένο ιικό φορτίο όπως η Αττική. Μάλιστα, το μεσημέρι της Τρίτης ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη λήψη έκτακτων μέτρων, όπου έγινε η αξιολόγηση των μέτρων που εισηγείται η επιτροπή.

Τα μέτρα που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι και αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι:

  • η διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ αλλά και επαπροσδιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα και στις δημόσιες υπηρεσίες
  • σταδιακή προσέλευση των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • η αναστολή όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων
  • το κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων, με εξαίρεση τους θερινούς
  • οι περιορισμοί του συγχρωτισμού στις λαϊκές αγορές και τις ανοιχτές συγκεντρώσεις όπου προκρίνεται και η αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και μείωση του επιτρεπόμενου ορίου ατόμων.
  • η μείωση των ατόμων ανά τραπέζι στα καταστήματα εστίασης
  • η νέα μείωση στους καλεσμένους κοινωνικών εκδηλώσεων, που μέχρι σήμερα είναι 50 σε 20-25
  • ο περιορισμός της πληρότητας των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο 50%

Κορονοϊός νέα μέτρα: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την αυστηροποίηση τους – Συναγερμός για την Αττική

Οριζόντια μέτρα και όχι τοπικού χαρακτήρα

Οριζόντια, σε όλη την Αττική και όχι σε συγκεκριμένους δήμους, θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, όπως τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας. Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά οδηγούν στα νέα μέτρα»

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

«Προβληματισμός για την αύξηση των διασωληνωμένων»

Όπως είπε ο κ. Σύψας, προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», σημείωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις