Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό, συνολικά δέκα ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με Covid-19, το έχουν σκάσει από τα νοσοκομεία της Αττικής και ακόμη δεν έχουν βρεθεί. Πρόκειται για έναν 30χρονο Ιρανό ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγνκ και έναν Αφγανό ο οποίος το έσκασε πριν λίγες μέρες από το Ιπποκράτειο, πηδώντας από το παράθυρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιρανός ζούσε στο hotspot της Μαλακάσας πριν εισαχθεί στο Φλέμινγκ και βγει θετικός στο τεστ του Covid-19.

Μάλιστα όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ο εν λόγω ασθενής κυκλοφορούσε ελεύθερα στο νοσοκομείο. Αυτά τα δύο περιστατικά δεν είναι τα μόνα. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, η πλειοψηφία αφορά αλλοδαπούς οι οποίοι επιλέγουν να μη δώσουν τα στοιχεία τους και προτιμούν να φύγουν από το νοσοκομείο ώστε να επιστρέψουν άμεσα στις δουλειές τους ή στην οικογένειά τους. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημείωσε μάλιστα πως σε κάποια νοσοκομεία η κλινική κορονοϊού είναι ακατάλληλη καθώς δεν είναι εντελώς αποκομμένη από την υπόλοιπη μονάδα, με αποτέλεσμα τα ενεργά κρούσματα να κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς καμία προφύλαξη.

Οριζόντια τα μέτρα στην Αττική

Σήμερα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία όπως έχει προαναγγελθεί θα αφορούν περιοχές με επιβαρυμένο ιικό φορτίο, όπως η Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι είναι:

  • η διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ αλλά και επαπροσδιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα και στις δημόσιες υπηρεσίες
  • σταδιακή προσέλευση των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • η αναστολή όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων
  • το κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων, με εξαίρεση τους θερινούς
  • οι περιορισμοί του συγχρωτισμού στις λαϊκές αγορές και τις ανοιχτές συγκεντρώσεις όπου προκρίνεται και η αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και μείωση του επιτρεπόμενου ορίου ατόμων.
  • η μείωση των ατόμων ανά τραπέζι στα καταστήματα εστίασης
  • η νέα μείωση στους καλεσμένους κοινωνικών εκδηλώσεων, που μέχρι σήμερα είναι 50 σε 20-25
  • ο περιορισμός της πληρότητας των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο 50%

Ακούστε τι είπε στον ΣΚΑΪ η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου