Μπαράζ συσκέψεων στο Μαξίμου για την οριστικοποίηση των νέων μέτρων που θα εφαρμοστούν στην Αττική. Η πρώτη σύσκεψη για να αποφασιστούν τα μέτρα που προτείνουν στην κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι, έγινε σήμερα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, πριν από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Η σύσκεψη θα επαναληφθεί πριν από τις απογευματινές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για το πως θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν μέτρα που έχουν προταθεί και φαίνεται να έχουν «κλειδώσει». Ανάμεσα σ’ αυτά είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους όπου μέχρι τώρα δεν απαιτείται, η μείωση των ατόμων που κάθονται στα τραπέζια εστιατορίων στα τέσσερα (κι έξι αν πρόκειται για οικογένεια), η αναστολή λειτουργίας σινεμά και των θεάτρων αλλά και η αναστολή συναυλιών και η αυστηρή χρήση μάσκας στις λαϊκές αγορές. Όπως μετέδωσε το iatropedia.gr, προς το παρόν δεν προκρίνεται επιστημονικά η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ωστόσο συστήνεται η περαιτέρω διεύρυνση της απόστασης μεταξύ ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έχει προτείνει στην κυβέρνηση:

  • Μείωση της εμπορικής δραστηριότητας κατά 50% στις λαϊκές αγορές
  • Τήρηση των αποστάσεων αλλά και του μέγιστου ορίου ατόμων ανά τραπέζι στα εστιατόρια. Είναι στα 4 άτομα ή 6 αν πρόκειται για οικογένεια
  • Να θεσπιστεί κυλιόμενο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα, με άνοιγμα στις 10:00. Τα σούπερ μάρκετ προτείνεται να ανοίγουν στις 07:00
  • Να υπάρξει κυλιόμενο ωράριο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και άρα περισσότερα δρομολόγια για να μην υπάρχει συνωστισμός
  • Να κλείσουν νυχτερινά κέντρα και μπαρ με μουσική
  • Να μη γίνονται θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Εξαίρεση τα θερινά σινεμά
  • Να επιτραπεί να γίνονται γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες μόνο με 20 άτομα.

Οριζόντια τα μέτρα – «Κλειδί οι διασωληνωμένοι», λέει ο Σύψας

Οριζόντια, σε όλη την Αττική και όχι σε συγκεκριμένους δήμους, θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, όπως τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας. Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

«Προβληματισμός για την αύξηση των διασωληνωμένων»

Όπως είπε ο κ. Σύψας, προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», σημείωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο ίδιος.