Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση στη Λέσβο, με στόχο να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια που παρέμεναν στον δρόμο και να μπουν στη δομή του Καρά Τεπέ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης την περιοχή της Λέσβου όπου έχουν κατασκηνώσει οι πυρόπληκτοι της Μόριας εδώ και μέρες. Απομακρύνοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και κλείνοντας τον ήδη αποκλεισμένο δρόμο, κλούβες των ΜΑΤ και μία αύρα της ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισαν την περιοχή.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, όπως μετέδωσε το OPEN TV, δεν επιχειρούν άνδρες των ΜΑΤ, αλλά 70 γυναίκες αστυνομικοί που έφτασαν στο νησί γι’ αυτό τον λόγο από την Αθήνα, καθώς πρόκειται στην πλειοψηφία τους για οικογένειες και γυναίκες με παιδιά, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μια ειδική μεταχείριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Ant1. οι αστυνομικίνες που είναι ντυμένες με άσπρες στολές επιχειρούν πρώτα να πάρουν γυναίκες και παιδιά να τα μεταφέρουν στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ. Στη συνέχεια, οι υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις θα προσελκύσουν και τους άνδρες, ώστε να μπουν κι εκείνοι με τη σειρά τους στον Καρά Τεπέ. Η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό θα γίνεται αφού πρώτα υποβληθούν σε rapid test για τον κορονοϊό.

Οι χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν στο δρόμο, μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας αρνούνται στην πλειονότητά τους να πάνε στον καταυλισμό, θεωρώντας ότι έτσι θα φύγουν από το νησί.

Χθες τη δέσμευση ότι η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα του 2021 έδωσε στον Guardian ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Θα φύγουν όλοι. Από τους περίπου 12.000 που βρίσκονται στο νησί τώρα, προβλέπω ότι 6.000 θα έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην βρετανική εφημερίδα. «Οι κάτοικοι του νησιού έχουν περάσει πολλά. Υπήρξαν πολύ υπομονετικοί» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Αυστρία

Ανθρωπιστική βοήθεια, 55 τόνων, για τη Λέσβο παρέδωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ, στον υφυπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο. Στα προσφερόμενα είδη, τα οποία αποδέχτηκε η Ελλάδα από την Αυστρία, μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εκδηλώθηκε στη Μόρια της Λέσβου, συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

Φουσκωτά στρώματα (2.700)
Σεντόνια (2.700 σετ κλινοσκεπασμάτων)
Μαξιλάρια και μαξιλαροθήκες (2.700 – φουσκωτά μαξιλάρια και μαξιλαροθήκες)
Σκηνές (400, οι 200 τύπου 1 & 200 τύπου 2)
Κουβέρτες (7.400)
Σετ ειδών υγιεινής υπό τα Πρότυπα IFRC (2.000)
Σετ φωτισμού για τις σκηνές (400)
Ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης για σκηνές (200)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις