Από την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου οι πρωτοετείς φοιτητές, θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν και να λάβουν ταχυδρομικά την προσωποποιημένη κάρτα τους. Αυτό θα συμβεί μέσα από την εφαρμογή ATHENACard του ΟΑΣΑ. Οι φοιτητές του Ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, θα μπορούν να αποφύγουν τόσο τον άσκοπο συνωστισμό, όσο και την ταλαιπωρία και να εξυπηρετηθούν υποβάλλοντας την αίτηση από το κινητό τους.

Ο ΟΑΣΑ εξέδωσε συγκεκριμένες βοηθητικές οδηγίες για τη σωστή χρήση της εφαρμογής. Πιο συγκεκριμένα:

  • Έκδοση προσωποποιημένων καρτών σε πρωτοετείς φοιτητές ΑΕΙ

Στις 20 Σεπτεμβρίου τίθεται σε λειτουργία διαδικτυακή εφαρμογή στον ιστότοπο ATHENACard. Θα δίνει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο πρωτοετή φοιτητή να συμπληρώνει ηλεκτρονική φόρμα αίτησης έκδοσης προσωποποιημένης κάρτας, με φοιτητικό προφίλ.

Μετά την υποβολή της αίτησης και αφού ελεγχθούν τα σχετικά δικαιολογητικά, θα ακολουθεί η διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης προσωποποιημένης κάρτας.

Εν συνεχεία, η κάρτα θα εμφακελώνεται και θα αποστέλλεται δωρεάν στον δικαιούχο με ταχυδρομική – συστημένη αποστολή, στη διεύθυνση που ο ίδιος θα έχει δηλώσει.

  • Ανανέωση προσωποποιημένων καρτών για τους υφιστάμενους φοιτητές ΑΕΙ

Επεκτείνεται αυτοματοποιημένα το δικαίωμα χρήσης μειωμένου κομίστρου, σε όλες τις προσωποποιημένες κάρτες φοιτητών μέχρι 31.12.2020, χωρίς να απαιτείται η προσέλευση των δικαιούχων στα εκδοτήρια του Οργανισμού.

  • Συνεχής ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΣΑ, σε σταθμούς και στάσεις τηλεματικής

Προκειμένου να ενημερωθούν οι νέοι δικαιούχοι φοιτητές για τις δυνατότητες ηλεκτρονικής έκδοσης προσωποποιημένης κάρτας θα γίνονται, μεταξύ άλλων, συνεχείς ανακοινώσεις στους σταθμούς του μετρό και στις οθόνες τηλεματικής, ενώ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας θα ενημερωθούν οι Γραμματείες των ΑΕΙ για τα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν κατά την προσωποποίηση και την ανανέωση των δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι φοιτητές σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ δικαιούνται μειωμένη τιμή τόσο στις μηνιαίες κάρτες διαδρομών, όσο και στα απλά εισιτήρια.

Πιο συγκεκριμένα:

Αν είσαι φοιτητής σε κάποιο δημόσιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ τότε δικαιούσαι μειωμένο εισιτήριο ή κάρτα απεριορίστων διαδρομών για ένα συγκεκριμένο αριθμό ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχεις βγάλει την Ακαδημαϊκή Ταυτότητα που χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό της φοιτητικής σου ιδιότητας. Είναι απαραίτητη τόσο για την έκδοση της κάρτας σου, όσο και για τυχόν έλεγχο.

Πέρα από τους φοιτητές σε δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, και άλλες κατηγορίες ατόμων δικαιούνται μετακίνηση με μειωμένο εισιτήριο ή και δωρεάν. Για παράδειγμα, μειωμένο εισιτήριο δικαιούνται και οι σπουδαστές δημοσίων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και Ε.Ε.Σ., και οι νέοι κάτω των 18 ετών. Δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα του ΟΑΣΑ (πλην του Προαστιακού) δικαιούνται, μεταξύ άλλων, οι άνεργοι, κάτοχοι κάρτας του ΟΑΕΔ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις