Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται από το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή του Ιονίου δημιουργούν προβλήματα και σε εναέρια μέσα που θέλουν να προσεγγίσουν το νησί. Ειδικότερα, η πτήση FR6611 της Ryanair από το Ηνωμένο Βασίλειο με προορισμό την Κεφαλλονιά, δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο του νησιού, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν.

Το αεροπλάνο προσπάθησε αρκετές φορές να προσεγγίσει τον διάδρομο προσγείωσης δίχως όμως επιτυχία ενώ στην συνέχεια πέταξε ως την Λευκάδα. Η ταλαιπωρία των επιβατών τελείωσε στις 20:45 όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Δείτε την πορεία του αεροπλάνου

Σημειώνεται ότι τα νησιά του Ιονίου είναι αυτά που βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με ισχυρούς ανέμους και βροχές να πλήττουν Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Πιθανότατα να αποκτήσει ισχύ τυφώνα

Η ιστοσελίδα  Severe Weather Europe χαρακτηρίζει τον κυκλώνα «Ιανό» ως ένα από τα πιο ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά όλων των εποχών που εμφανίζεται στη Μεσόγειο. Στο άρθρο με τίτλο: «Νέα προγνωστικά δεδομένα θέλουν τον κυκλώνα Ιανό να προκαλεί εξαιρετικά επικίνδυνο χτύπημα στην Ελλάδα την Παρασκευή» ο συντάκτης κάνειλόγο ακόμα και για την πιθανότητα ο Ιανός να αποκτήσει χαρακτηριστικά ισχύος τέτοια που αντί για μεσογειακός κυκλώνας να μετατραπεί σε τυφώνα κατηγορίας 1.

Για να καταγραφεί επισήμως ένας κυκλώνας ως τυφώνας (hurricane), πρέπει η μέγιστη σταθερή ταχύτητα των ανέμων να είναι ≥74 μίλια / ώρα (≥118 χλμ. / ώρα), δηλαδή να φτάσει τα 12 Μποφόρ (≥33 μέτρα / δευτερόλεπτο ή ≥64 κόμβους).

Μεταξύ άλλων ο συντάκτης του άρθρου Μάρκο Κόροσετς αναφέρει:

«Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πλέον πως ο Ιανός θα μπορούσε να γίνει ένας από τους ισχυρότερους μεσογειακούς τροπικούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η ελάχιστη κεντρική πίεση αναμένεται να μειωθεί στα 980 mbar, με ισχυρούς ανέμους να φτάνουν στην ισχύ της κατηγορίας 1 με δύναμη τυφώνα. Οι μέγιστες ριπές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 200 km/h, επομένως, είναι πιθανό να υπάρξει σοβαρός αντίκτυπος για τη Δυτική Ελλάδα απόψε και έως την Παρασκευή το πρωί. Τεράστιες ποσότητες βροχοπτώσεων θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες πλημμύρες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις