Παύλος Φύσσας: Σαν σήμερα πριν από επτά χρόνια ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του η καθιερωμένη αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι. Αντίστοιχες πορείες θα πραγματοποιηθούν επίσης στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Οι φετινές αντιφασιστικές εκδηλώσεις αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αφού σε λίγες ημέρες, στις 7 Οκτωβρίου, αναμένεται η απόφαση της δικαιοσύνης για την νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Με κεντρικό σύνθημα «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», αλλά και τα «δεν είναι αθώοι» και «η Χρυσή Αυγή στη φυλακή», οργανώσεις της αριστεράς, σωματεία, συλλογικότητες του αντιφασιστικού κινήματος και κινήσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου καλούν σήμερα στις 5 το απόγευμα στη συγκέντρωση στη μνήμη του Παύλου, στο μνημείο του Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι.  Επίσης καλούν σε αντιφασιστική συγκέντρωση την Τετάρτη 7 Οκτώβρη έξω από το Εφετείο στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας «Δεν είναι αθώοι»

Στις 7 Οκτωβρίου η απόφαση στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή

Εφτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η ελληνική δικαιοσύνη θα ανακοινώσει την απόφασή της για το αν η δράση της Χρυσής Αυγής ήταν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης ή, όπως έχει προτείνει η εισαγγελική λειτουργός, κάποια μέλη της έδρασαν μεμονωμένα. Αφότου ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των 68 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής το 2012, και η πρόεδρος του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όρισε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου ως την ημέρα έκδοσης της απόφασης.

Η δίκη ξεκίνησε πριν από πεντέμισι χρόνια, στις 20 Απριλίου 2015, το δικαστήριο συνεδρίασε συνολικά 453 ημέρες και εξετάστηκαν 131 μάρτυρες κατηγορητηρίου, 16 μάρτυρες πολιτικής αγωγής και 69 μάρτυρες υπεράσπισης. Εκτός του αδικήματος του άρθρου 187 (εγκληματική οργάνωση) και της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα, συνεκδικάστηκαν η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ από μέλη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και η απόπειρα ανθρωποκτονίας στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ, ενώ στην ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνονται δεκάδες αιματηρές επιθέσεις της οργάνωσης που αποτυπώνουν τη μακροχρόνια εγκληματική δράση της.

Πριν από την ετυμηγορία του δικαστηρίου έχει αποφανθεί η ελληνική κοινωνία θέτοντας εκτός Κοινοβουλίου τη ναζιστική οργάνωση του Μιχαλολιάκου. Το τέλος της δίκης βρίσκει τη Χρυσή Αυγή κατακερματισμένη, καθώς έχουν αποχωρήσει τα ηγετικά στελέχη της (Ι. Λαγός, Ηλ. Κασιδιάρης, Π. Ηλιόπουλος, Γ. Γερμενής κ.ά.), με τελευταία αποχώρηση αυτή του ευρωβουλευτή Αθ. Κωνσταντίνου που είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου.

Οικογένεια Φύσσα: Περιμένουμε ο κόσμος να πλημμυρίσει τους δρόμους, να φωνάξει “δεν είναι αθώοι”

Για την οικογένεια Φύσσα, τα λόγια έχουν πια στερέψει, επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου τους από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Τώρα εκείνο που περιμένουν είναι η 7η Οκτωβρίου, η μέρα που θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου σχεδόν 5 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης. Τότε, λέει στη δήλωσή της η οικογένεια Φύσσα, «περιμένουμε ότι ο κόσμος θα πλημμυρίζει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο για να φωνάξει ότι δεν είναι αθώοι».  Για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι «ελάχιστη δικαίωση στη μνήμη του Παύλου αλλα και για όσους επλήγησαν από τη ναζιστική βία»