Χιλιάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους στην καθιερωμένη πορεία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σαν σήμερα πριν από επτά χρόνια ο Φύσσας έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη, Γιώργου Ρουπακιά.

Η φετινή επέτειος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς σε περίπου 3 εβδομάδες, στις 7 Οκτωβρίου 2020, αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τη φασιστική οργάνωση. Λίγες ημέρες πριν από την απόφαση του δικαστηρίου η σημερινή πορεία στη μνήμη του Παύλου, θα δώσει το στίγμα του αντιφασιστικού αγώνα.

Το μήνυμα του καλέσματος – Οι ναζί στη φυλακή

Κάλεσμα για συγκέντρωση μπροστά από το μνημείο του Παύλου Φύσσα είχαν απευθύνει για τις 17:00 αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, πριν ακολουθήσει η καθιερωμένη πορεία με κατεύθυνση τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.

Στο διαδικτυακό κάλεσμα που συνυπογράφουν δεκάδες αντιφασιστικές οργανώσεις επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Στις 18 Σεπτέμβρη και στις 7 Οκτώβρη στέλνουμε ένα δυνατό και καθαρό μήνυμα. Οι ναζί στη φυλακή. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία ελεύθερη, όπου κάθε ζωή είναι ιερή και οι άνθρωποι είναι ίσοι ανεξάρτητα από το χρώμα που έχει το δέρμα τους, από την καταγωγή τους ή την σεξουαλική τους προτίμηση. Είμαστε όλοι και όλες διαφορετικοί είμαστε όλοι και όλες ίσοι και θέλουμε να περπατάμε με ασφάλεια στον δρόμο χωρίς τον φόβο του ρατσιστή και του φασίστα».

Δείτε φωτογραφίες από την πορεία

H Μάγδα Φύσσα στο σημείο που έχει στηθεί μνημείο στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Αγρίνιο, Βόλο, Καρδίτσα, Καβάλα, Ηράκλειο, Λάρισα, Πύργο.

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, την  Παρασκευή, στις 23:00 μεταδίδεται η διαδικτυακή συναυλία (στο κανάλι rap monsters fest στο YouTube), «Τραγουδάμε για τον Παύλο». Σε αυτή συμμετέχουν: Θοδωρής Μαυρογιώργης, Κάτω από το Γείσο, Κοντός Ψαλμός, Νατάσσα Μποφίλιου, Νιο.Στε., Ονειρολάγνοι, Φοίβος Δεληβοριάς, Brak, Hand Stories, No Hard Feelings, Rationalistas, Usurum, Zoro Buzz.

7 χρόνια από την στυγνή δολοφονία τα λόγια έχουν στερέψει

«Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου ως ελάχιστη δικαίωση στην μνήμη του Παύλου» αναφέρει η οικογένεια του Παύλου Φύσσα σε ανακοίνωση που εξέδωσε δια των δύο συνηγόρων της Ελευθερίας Τομπατζόγλου και Χρύσας Παπαδοπούλου, για την επέτειο δολοφονίας του στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι.

«Επτά χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του Παύλου, τα λόγια έχουνε στερέψει. 7 Οκτωβρίου 2020 περιμένουμε ότι ο κόσμος θα πλημμυρίζει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο για να φωνάξει ότι δεν είναι αθώοι. Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, ως ελάχιστη δικαίωση στη μνήμη του Παύλου αλλα και για όσους επλήγησαν από τη ναζιστική βία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειας Φύσσα.